Nőtt a fafeldolgozó üzemek száma Kárpátalján

2016. december 31., 17:23 , 833. szám

Kárpátalján 136 százalékkal nőtt a fafeldolgozó üzemek száma azt követően, hogy a Legfelső Tanács moratóriumot hirdetett a feldolgozatlan rönkfa exportjára – jelentette a Zakarpattya Online a Kárpátaljai Megyei Állami Adminisztráció tájékoztatása alapján.

A moratórium bevezetésének pillanatában, azaz 2015. november 1-jén Kárpátalja megyében fafeldolgozással foglalkozó és végterméket előállító 626 természetes személyt és 292 jogi személyt tartottak nyilván. Egy évvel később, 2016. november 1-jén a természetes személyek száma 851 főre, azaz 136 százalékra nőtt, a jogi személyeké pedig 402-re, vagyis 138 százalékra. A vállalkozók száma rendületlenül nő az ágazatban, hiszen november 1-jétől december 1-jéig további 12 természetes és 11 jogi személyt jegyeztek be.

Figyelemre méltó, hogy az újonnan létrehozott vállalkozások jelentős része külföldi tőke bevonásával működik. A külföldi beruházások munkahelyeket teremtenek, a tevékenységük után befolyt adó döntő hányada pedig a megyében marad – mutat rá a portál.

Emellett a moratórium bevezetése óta mintegy 10 százalékkal esett vissza a fakitermelés Kárpátalján.

„Ez a válasz azoknak a nagyokosoknak, akik az Európai Uniónak kedvezve a moratórium eltörlésére igyekeznek rábeszélni a társadalmat, Európa nyersanyagfüggelékévé változtatva Ukrajnát” – közölték a megyei állami adminisztrációnál.

Korábban a sajtó arról cikkezett, hogy Kijevben a faexportra meghirdetett moratórium visszavonását fontolgatják Uniós kérésre. Európai vezetők jelezték, hogy az Ukrajna által bevezetett korlátozás ellentétes az EU és Ukrajna között érvényben lévő gazdasági egyezményekkel.

(zakarpattya.net.ua/Kárpátalja)