Heletej: nem támasztják alá tények, hogy merényletet kíséreltek volna meg Janukovics ellen

2017. január 6., 14:50 , 835. szám

Nem kíséreltek meg merényletet Viktor Janukovics volt ukrán elnök ellen – jelentette ki Valerij Heletej, az Állami Őrség Főosztályának (UDO) vezetője a Szegodnya napilapnak adott interjújában, melyet az Ukrajinszka Pravda ismertet.

„A korábban lefolytatott hatósági vizsgálat keretében egyetlen merényletre utaló tényre sem derült fény” – jelentette ki Heletej a lapnak.

„Kikérdezték az UDO valamennyi katonáját, aki tagja volt Janukovics kíséretének az utolsó napokban, s megtagadta Ukrajna elhagyását vele együtt – egyikük sem tett említést merényletekről” – tette hozzá.

Ugyanakkor nem zárta ki, hogy Kosztyantin Kobzar, Janukovics személyi testőrségének vezetője állítólagos merényletekről tett jelentést az elnöknek: „Nem tartom kizártnak. Jól ismerve Janukovics egyéniségének sajátosságait, a fóbiáit, ő (Kobzar – a szerk.) sokat tett egyfelől a főnöke biztonsága körüli félelmek fokozásáért, másfelől a védett személy előtti tekintélyének növelése érdekében”.

Heletej az interjúban elmondta azt is, hogy az UDO 15 munkatársa hagyta el az országot az exelnökkel együtt. Ők előzőleg jelentést írtak a kilépésükről, s leadták igazolványukat, szolgálati fegyverüket és a „speciális technikát”.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, Viktor Janukovics korábban közölte, hogy merényletet kíséreltek meg ellene azt követően, hogy 2014 februárjában elmenekült Kijevből. Kijelentette, hogy rálőttek a gépkocsikonvojára. Beszélt arról is, hogy munkatársai járműveire szintén lövéseket adtak le, köztük Volodimir Ribakéra, aki akkoriban a Legfelső Tanács elnöke volt. Ribak ezt cáfolta, abszurdnak és hazugságnak nevezte az állítást.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)