Kopogtat az influenza

2017. január 11., 13:11 , 835. szám

Az év első napjaiban tapasztalt (már-már extrém) hideg időjárás következtében némileg csökkent az influenzaszerű tünetekkel megbetegedők száma, de még így is sokan esnek ágynak e betegség miatt. A megbetegedések száma térségünkben ezen a télen a megszokottnál hamarabb, már december második felében elérte, sőt meghaladta a járványküszöböt jelentő értéket. Éppen ezért jött jókor az iskolákba beiktatott karácsonyi és újévi tanítási szünet, amelyet egyébként január 16-ig meghosszabbítottak a megye tanintézményeiben. Kárpátalján mindez 297 iskola 51 865 gyermekét érinti.

Január első napjaiban átlagosan 1800-an fordultak egészségügyi ellátásért influenzaszerű tünetekkel – a legtöbben a Beregszászi, a Nagyszőlősi, az Ungvári járásokban –, ennél persze nyilván lényegesen több azok száma, akik otthonukban kezelődnek, és nem fordulnak orvosi ellátásért. Ennek a veszélyére hívja fel a figyelmet Hennagyij Andrejev, a Beregszászi járás főinfektológusa, aki szerint több beteg kilétéről azért sem tudni, mivel az oktatási intézményekben és a legtöbb óvodában gyakorlatilag három hete tanítási szünet van, így a gyerekek számára nincs szükség orvosi igazolásokra. Éppen ezért az enyhébb esetek legtöbbjét otthoni körülmények között, házi és gyógyszertári módszerekkel igyekeznek kezelni, amiben viszont benne rejlik a betegség esetleges szövődményeinek – hörghurut, tüdőgyulladás, arcüreggyulladás stb. – kialakulása is.

,,Természetesen nem szükséges rögtön az első tipikus tünetek – magas láz, fejfájás, levertség, izom- és végtagfájdalom, torokfájás – után segítségért fordulni, de azért ha ezek a panaszok egy-két nap után, gyógyszeres kezelés hatására sem csillapodnak, mindenképpen azt javaslom, hogy forduljanak szakemberhez, és a legjobb, ha a családorvos, gyermekorvos az otthonában keresi fel a beteget, csökkentve ezáltal a járványveszélyt” – javasolja Andrejev doktor.

A pihenés, bőséges folyadékbevitel, zöldség-, gyümölcsfogyasztás, illetve a vitaminok megfelelő fogyasztása mellett fontos a személyes higiénia betartása, a rendszeres kézmosás, szellőztetés.

Ami a megelőzést illeti, az immunrendszer megerősítése mellett még most sem késő az egyébként leghatékonyabb megelőző eszköznek számító védőoltás beadatása, hiszen a védettség kialakulása már 10-14 nap alatt létrejön, és hónapokig tart. Sajnos, az influenza elleni vakcinák elterjedése és reklámja ezen a télen sok kívánnivalót hagy maga után. A legtöbb beregszászi gyógyszertárban például december végéig egyáltalán nem lehetett beszerezni a vakcinákat, és az utóbbi két hétben is csak megrendelésre lehet hozzájutni az egyébként 180-200 hrivnyába kerülő védőoltáshoz. Az immunitás ily módon történő növelése különösen fontos lenne az idős, krónikus betegek, várandós kismamák esetében, és olyan foglalkozások esetében – orvosok, tanárok stb. –, amelyeknél az átlagosnál gyakoribb az emberekkel történő kommunikáció. Természetesen az oltás beadása nem jelent 100%-os védettséget, de a betegség esetleges fellépése és a szövődmények kialakulásának valószínűsége ez esetben lényegesen csökken.

(tamási)