NBU: A minimálbér emelése a foglalkoztatottak számának csökkenéséhez vezet

2017. február 4., 13:37

A munkabérekre fordított kiadások növekedése, különösen a kis- és közepes vállalkozások estében, a foglalkoztatottak számának az előzetesen becsültnél jelentősebb csökkenéséhez vezet – derül ki az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) február 3-án közzétett 2017. januári inflációs jelentéséből, amelyet az Ekonomicsna Pravda ismertet.

„Az NBU értékelése szerint a gazdaság formális szektorában foglalkoztatottak száma 2017-ben összességében 9 százalékkal csökken 2016-hoz képest. A minimálbér összegének növelése 5,4 százalékponttal, azaz közel 630 ezer fővel járul hozzá a csökkenéshez” – írja a jegybank.

Az előrejelzés értelmében a foglalkoztatottság csökkenése nem lesz arányos minden területen. Nagyobbrészt a kis- és közepes vállalkozásokat érinti majd, valamint a természetes személyként vállalkozókat (FOP).

„Ez mindenekelőtt azzal magyarázható, hogy kis híján megduplázódnak az egységes adózást választó vállalkozásokra háruló adóterhek” – áll a jelentésben.

Az NBU-nál ugyanakkor úgy vélik, hogy a csökkenést részben kompenzálja majd a nem hivatalosan foglalkoztatottak számának növekedése. Emellett, a jegybank szerint, az átlagbérek növekedése a munkaerőpiacra való visszatérésre ösztönözheti a hitehagyott emberek egy részét, akik tovább növelik a munkakeresők számát azzal, hogy ismét munkalehetőség után néznek.

Összességében az NBU becslése szerint a foglalkoztatottság idén 5%-kal csökken 2016-hoz viszonyítva, ami a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) módszertana alapján 10%-os munkanélküliségnek felel majd meg.

Valerija Hontareva, az NBU elnöke utóbb a jelentést kommentálva sietett pontosítani, hogy a jegybank becslése a hivatalosan foglalkoztatottak számának alakulására vonatkozik, s nem az elbocsátásokéra. A formálisan foglalkoztatottak számának csökkenését az adótörvénykönyv módosítása miatt megszűnő, úgynevezett „alvó” kisvállalkozások (FOP-ok) okozzák –mutat rá az NBU honlapján megjelent írásában.

A jegybank elnöke úgy vélte, a minimálbér növekedése valójában a belső fogyasztás és ezzel együtt a gazdaság élénküléséhez vezet, miáltal a jövőben növekedni fog a munkaerő iránti kereslet és javul a foglalkoztatottság. Ily módon, mutatott rá Hontareva, nem korrekt azt állítani, hogy több mint 600 ezer ukránt bocsátanak majd el a minimálbér emelése miatt.

(epravda.com.ua/pravda.com.ua/Kárpátalja)