A KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének télűző farsangi bálja

2017. február 22., 12:08 , 841. szám

Immáron nyolcadik alkalommal tartották meg a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Beregszászi Középszintű Szervezetének (KMKSZ BKSZ) hagyományőrző farsangi mulatságát. A rendezvénynek hagyományosan a Jánosiban található Helikon étterem adott helyet. A program népszerűségéről tanúskodik, hogy közel kétszázan vettek részt az eseményen.

A farsangi vigadalom kezdetén a terembe érkezőket forralt bor, fánk és muzsikaszó várta. Az ünnepi megnyitó elején Faragó László beregszászi magyar konzul elmondta: a farsang a tél elbúcsúztatásának időszaka. Az emberek a világ számos részén álarcot öltve próbálják elűzni a telet. Nemrég elkezdődött az új év, amelyben remélhetőleg ez a vidék hátrahagyhatja gondjainak-bajainak jelentős részét. „Ahogy ősidők óta űzik az emberek az átkos szellemeket, remélhetőleg úgy sikerül majd megszabadulni a keserűségektől most is. Mert lehet, hogy a tél szellemei nem léteznek, de azok a gondok, amelyeket megtestesítenek, a keserűség, a félelem, nagyon is valós fogalmak. A sötétség hatalma megtörhető, mert a szeretet egy baráti gesztus, erősebb a gonosznál” – fogalmazott a konzul. Kiemelte, hogy a nehéz körülmények ellenére a jövőbe vetett hit az, ami segíthet átvészelni a nehéz időket.

Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, az ukrán parlament képviselője örömét fejezte ki, hogy ismét együtt ünnepelhet a Beregszászi járás közössége. Mint mondta, az ember nem tudja megválasztani, hogy melyik korba születik: „Az Isten ide rendelt minket, itt kell helytállnunk. Ez nem jelenti azt, hogy a nehézségek miatt állandóan búsongnunk kell a saját sorsunkon, vagy azon keseregnünk, hogy milyen nehéz körülmények között élünk.” A képviselő arra intett mindenkit, hogy ki kell tartani a nehéz körülmények között is. Élni kell azokkal az alkalmakkal, részt kell venni azokban az eseményekben, melyek a közösségek életét jobbá, szebbé teszik. „Közösen bármilyen nehézséget le tudunk győzni” – hangsúlyozta a KMKSZ elnöke.

Sin József, a KMKSZ BKSZ és a Beregszászi Járási Tanács elnöke kiemelte: a KMKSZ számára fontos az, hogy be tudja mutatni, hogy lehet itt élni szépen és vidáman. Igaz, hogy magas a gázszámla, de kell a jókedv és a bizakodás, melyet az együttlét öröme ad meg igazán. Itt a farsang, áll a bál – biztatta a jelenlévőket a farsangi vigadozásra Sin József.

A rendezvény első részében a kultúráé volt a főszerep. Az eseményen a Kokas Banda népi zenekar várta a vendégeket, majd adott koncert. A műsort a ceremóniamester, Ferenczi Attila színművész víg verses-prózás előadása tette színesebbé. A Gecsei Kultúrház folklóregyüttesének és a Tüzeslilim hagyományőrző csoportnak a közös műsora által igazi farsangi hangulat kerekedett, melyben az ifjú lányok és legények megpróbálták hagyományos magyar szokások szerint elűzni a telet, s táncaikkal a tavasznak kedveskedni. Őket követte Nagy Anikó operetténekes előadása. Az este hátralevő részében Molnár Karcsi és zenekara szórakoztatta a vendégeket.

Az elmaradhatatlan tombolasorsoláson értékes ajándékokkal gazdagodtak a szerencsét próbálók, Brenzovics László elnök úr jóvoltából bőségkosarat is nyerhettetek. De a felajánlások között volt színházi belépő, szaunabelépő a Helikon Hotelba, a főnyeremény pedig egy hajdúszoboszlói hétvége volt.

A rendezvényt KMKSZ BKSZ támogatta.

VE