A KMKF üdvözli a Kárpát-medence magyar–magyar összefogásait

2017. március 24., 18:01 , 846. szám

A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) üdvözli, hogy az elmúlt időszakban a Kárpát-medence országaiban tovább nőtt a sikeres, magyar–magyar választási összefogások száma. A tanácskozáson Kárpátalja képviseletében jelen volt Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Megyei Tanács oktatási, tudományos, kulturális, vallási, ifjúsági, sport, kisebbségi és információpolitikai bizottságának elnöke.

A KMKF plenáris ülésén elfogadott zárónyilatkozat szerint a fórum tagjainak meggyőződése, hogy a magyar szervezetek együttműködésének egyre szorosabbra fűzése még erősebb érdekképviseletet eredményezhet a jövőben, lehetővé téve a hatékony jogérvényesítést a kedvezőtlen helyzetben lévő, komoly kihívásokkal küzdő nemzetrészek számára is.

Kedvezőnek tartják a résztvevők, hogy a magyar nemzetgazdaság sikerei lehetővé teszik a magyarországi és a külhoni gazdasági élet szereplőinek hatékony együttműködését, és a KMKF javasolja, hogy Magyarország – gazdasági teherbíró képessége függvényében – folytassa és terjessze ki a gazdaságfejlesztési programok támogatását, különösen figyelve az olyan identitáserősítő összetevőkre, mint a magyar nyelvtudás és nyelvhasználat gazdasági felértékelése.

A KMKF üdvözli, hogy a magyar kormány Kárpát-medencei óvodafejlesztési programot indított, és annak részeként a magyar bölcsődei hálózat erősítésére is sor kerül. Ezáltal egyre több magyar szülő és gyermek számára lesz elérhető a magyar nyelvű oktatás, s meggyőződésük, hogy e program sikere által biztosítható a határon túli magyar oktatás fenntartása.

A KMKF megerősíti azon meggyőződését, hogy a Magyarországgal szomszédos országokban élő magyarok autonómiaigényei alapján megvalósítandó autonómiaformák új bizalmi alapra helyeznék az ott élő magyarok és a többségi nemzet viszonyát, ami tartós megmaradást, gazdasági fejlődést hozna a különböző régióknak és az ott élőknek. Az európai integrációs intézmények jelentései és dokumentumai által is ajánlott autonómiaformák megvalósítása megerősítheti a térség stabilitását – rögzítették.

A fórum fontosnak tartja, hogy a sikeres európai modellek felmutatásával a Kárpát-medencei magyar autonómiatörekvések kérdésköre továbbra is az európai párbeszéd része maradjon.

Azt várják a magyar kormánytól, hogy minden lehetséges eszközzel lépjen fel a magyar kisebbségek meglévő jogainak védelme érdekében, különös tekintettel a nyelvhasználatra. Az egyre inkább szaporodó konkrét jogsértések esetén az elvi támogatás mellett nyújtson közvetlen és közvetett segítséget az érintetteknek.

A KMKF üdvözli a magyar kormánynak azon szándékát, hogy a határokon átívelő nemzetegyesítés folyamatát a határok átjárhatóságának javításával, benne a határátkelők számának jelentős növelésével és a jelenlegiek további bővítésével kívánja elősegíteni.

Figyelembe véve a Kárpát-medencei magyarság számának és arányának folyamatos csökkenő tendenciáját, a KMKF támogat minden olyan törekvést, amely ezt a folyamatot minden lehetséges módon fékezni próbálja.

Fontos eredménynek tartják, hogy az Ukrajnában lezajlott helyhatósági választások eredményeképpen a magyarság képviselői eredményesebben képviselhetik a magyar lakosság érdekeit a kárpátaljai helyhatósági szervekben.

A KMKF elítéli azokat a törvényalkotási törekvéseket és rendelettel szabályozott intézkedéseket, amelyek az ukrajnai és az európai normák durva megsértésével szűkítik és szűkíteni akarják a kisebbségi oktatási és nyelvhasználati jogokat, súlyosan korlátozva a magyar nyelv használatát az otthonon kívül az összes színtéren.

A KMKF aggodalmát fejezi ki az ukrajnai katonai és gazdasági helyzet kapcsán, elítéli a konfliktusok megoldásában az erőszak alkalmazását, a véres konfrontáció helyett a tárgyalásos rendezést támogatja. A KMKF reményét fejezi ki, hogy Ukrajnában a háborút felváltja a béke, az ország stabil demokratikus jogállammá alakul, amelyben szavatolják a nemzeti kisebbségek jogait, s olyan gazdasági intézkedéseket hoznak, amelyek megakadályozzák a lakosság további rohamos elszegényedését.

A KMKF elítél minden olyan Ukrajna alkotmányával ellentétes, jogokat szűkítő törvénymódosítást, beleértve az állampolgárságot szabályozót, melyek korlátozzák az állampolgárok jogait és lehetőségeit, így a nemzeti kisebbségekhez tartozó állampolgárokéit is.

A KMKF fontosnak tartja, hogy az ukrajnai adminisztratív reform folyamán vegyék figyelembe a lakosság nemzetiségi összetételét. A KMKF kijelenti, hogy továbbra is támogatja a magyar többségű parlamenti választókerület visszaállítását, a magyar többségű adminisztratív egység kialakítását és az önálló magyar tankerület létrehozását Kárpátalján.

A KMKF üdvözli Ukrajna és Magyarország miniszterelnökeinek Budapesten aláírt keretmegállapodását és szorgalmazza annak maradéktalan végrehajtását.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)