Kijevben ülésezett az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója

2017. március 28., 21:54 , 846. szám

Ukrajnai tagszervezeteinek kezdeményezésére Kijevben ülésezett múlt szerdán és csütörtökön az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN). A konferencián a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ), valamint az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) képviselői mellett részt vettek az ukrajnai román, tatár és azerbajdzsán szervezetek vezetői is.

A kijevi tanácskozást Brenzovics László parlamenti képviselő, a KMKSZ elnöke nyitotta meg. A képviselő arról beszélt, hogy Ukrajna soknemzetiségű ország, ezért vezetőinek mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy a kisebbségek otthon érezzék magukat, nyelvhasználati jogaik az élet minden területén garantálva legyenek. Annál is inkább fontos ez, mivel az ország deklarálta európai orientációját – tette hozzá a honatya.

„A tanácskozáson mindenki elmondhatta, hogyan látja az ukrajnai tendenciákat, lehetőség nyílt megismerni a kisebbségi jogokkal kapcsolatos különböző véleményeket, hiszen Európában számos kisebbség rendelkezik igen széles jogokkal. Ezenkívül módunk volt tanulni a jogállamiságról, arról, hogyan kell rendezni ezt a kérdéskört, miután az integráció folyamatának nemcsak a többségi nemzetre, hanem az egész országra ki kell terjednie” – mondta el a KMKSZ elnöke.

Jelenleg három olyan nyelvtörvénytervezet van az ukrán törvényhozás előtt, melyek ellenkeznek Ukrajna nemzetközi vállalásaival, a kétoldalú alapszerződésekkel, valamint az európai gyakorlattal.

„Különbséget kell tennünk a migráns és az őslakos nemzetek között – mondta el ezzel kapcsolatban Zubánics László, az UMDSZ elnöke. – A nyelvhasználathoz és az oktatáshoz való jog kérdését, az állampolgárokat egyénileg is megillető kisebbségi és emberi jogokét, amelyek a közösségeket hatványozottan megilletik, föl kell vetni Brüsszelben, Strasbourgban vagy akár Genfben is, tehát minden olyan fórumon, ahol a kisebbségek kérdése fölmerül. A megfelelő szinten – akár az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében, akár az Európai Parlamentben – tolmácsolni kell Ukrajna vezetőinek, hogy a meglévő jogok szűkítésére irányuló lépések Európa részéről nem tolerálhatók” – közölte.

Rovsan Tagijev, az Ukrajnai Nemzetiségek Egyesületének azeri származású elnöke bizakodó, és úgy látja, hogy a kijevi parlament nem fogja megszavazni a kisebbségellenes nyelvtörvénytervezeteket.: „Az új nyelvtörvény tervezetének nagyon sok pontjával nem értünk egyet. De fel szeretném hívni a figyelmet arra, hogy Ukrajnában nem ez az általános vélemény a kisebbségek nyelvhasználati jogáról. Ez csak egyes politikai erők meglátását tükrözi. Úgy gondolom, hogy nem fog kellő szavazatot kapni (a tervezet) ahhoz, hogy átmenjen a törvényhozáson.”

Vincze Lóránt, a FUEN elnöke a rendezvényen arról beszélt, hogy a szervezet egyik legfontosabb feladatának a kisebbség és a többség párbeszédét tartja. Szerinte a többségi nemzeti identitás megerősítése és a kisebbségek törekvéseinek támogatása nem zárja ki egymást. Éppen ellenkezőleg – kiegészítik a másikat. Véleménye szerint a kisebbségek nem veszélyeztetik a többség életét, hanem színesebbé teszik azt.

„Ukrajna az ukrán nyelv és kultúra erősítésére törekszik, de ennek nem kellene a többi nemzetiség rovására történnie. Ha párhuzamosan megerősítik a nemzetiségek jogait, azzal hozzájárulnak a társadalmi béke megteremtéséhez. Az elégedett kisebbségek – Kárpátalján is – jobban érzik magukat, tehát hozzá tudnak járulni a társadalmi-gazdasági fejlődéshez” – jelentette ki a FUEN elnöke.

Az ülésen részt vett Refat Csubarov, a Krími Tatár Szövetség és a krími tatárok önkormányzati és képviseleti szerve, a medzslisz elnöke is. A vezető egyebek mellett arról beszélt, hogy a tatárok ukrajnai megítélése az orosz megszállás után sok tekintetben pozitív irányban változott, viszont a Krím-félszigeten jelenleg elnyomásban él a kisebbség.

A FUEN 32 európai országból származó mintegy 90 tagszervezetével az őshonos nemzeti kisebbségek, illetve őshonos etnikai csoportok legnagyobb ernyőszervezete. Ukrajnában a szervezetnek öt tagja van.

(K. Debreceni Mihály, ntk)