Áprilistól havidíjat is fizetnünk kell a gázért

2017. március 29., 15:11

Az energetikai szféra és a közüzemi díjak állami szabályozását végző nemzeti bizottság (NKREKP) március 28-án döntött a gázellátási rendszerhez történő csatlakozásért fizetendő díj bevezetéséről – jelentette a NKREKP sajtószolgálata nyomán az Ukrinform.

A díjat a fogyasztóknak április 1-jétől havonta meg kell fizetniük, függetlenül az elfogyasztott gázmennyiségtől. A havidíjat a fogyasztó csatlakozási teljesítménye alapján (a gázóra típusától függően) állapítják meg.

A bizottság döntése értelmében április 1-jétől a gáz árát termékként számítják ki (4942 hrivnya ezer köbméterenként plusz a gázszolgáltató vállalat 3,2 %-ban maximált kereskedelmi árrése), ehhez adódik hozzá a csatlakozásért megállapított díj. A tarifa tartalmazni fogja az Ukrtranszhaz Mrt. gázszállítással összefüggő kiadásait, ami a teljes árnak megközelítőleg a 23%-át teszi ki.

A NKREKP adatai szerint a háztartások lényegesen kevesebbet fognak fizetni, mint az ipari fogyasztók. Ugyanakkor azt tervezik, hogy három éven belül kiegyenlítődik a lakossági és az ipari fogyasztók tarifája.

A Naftohaz Ukrajini Nrt. becslése szerint a csatlakozási díj bevezetésével nőhet a gáz végső fogyasztói ára – emlékeztet az Ukrinform.

(ukrinform.ua/Kárpátalja)