Kihirdették az e-deklarációról rendelkező törvény módosítását

2017. március 29., 15:39 , 847. szám

A Legfelső Tanács lapja, a Holosz Ukrajini közzétette a Legfelső Tanács által A korrupció megelőzéséről törvény 3. cikkelyének módosításáról elfogadott, Petro Porosenko elnök által március 27-én aláírt jogszabályt – jelentette az Ukrinform.

A szerdán, március 29-én közzétett törvény holnap, március 30-án emelkedik törvényerőre.

A módosított jogszabály elektronikus vagyonbevallásra kötelezi a korrupcióellenes ukrajnai programok keretében támogatásban részesülő természetes személyeket, valamint a korrupció megelőzésével összefüggő tevékenységet folytató egyesületek és egyéb nonprofit szervezetek vezetőit is. Ezen kívül e-deklaráció benyújtására kötelezettek mostantól az államfői, polgármesteri, parlamenti képviselői, valamennyi önkormányzati képviselői, településvezetői és polgármesteri tisztségre pályázók, az állami bankok, vállalatok és profitorientált állami szervezetek felügyelő bizottságainak tagjai.

Az első bevallásokat 2018-ban kötelesek benyújtani az érintettek a törvény hatálybalépésének dátumától 2017. december 31-ig terjedő időszakról.

Az Ukrinform emlékeztet, hogy a Legfelső Tanács március 24-én megkísérelte eltörölni a törvénymódosítást, amelyet korábban számos kritika ért, többek között külföldi kormányok, szervezetek részéről, de az erre vonatkozó indítvány nem kapta meg a szükséges számú szavazatot a kijevi törvényhozásban. A módosító indítványt bírálták egyebek mellett Johannes Hahn, az Európai Unió szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztosa, valamint a Freedom House és a Transparency International nemzetközi jogvédő szervezetek.

Az Egyesült Államok Ukrajnai Nagykövetsége korábban visszalépésnek nevezte a törvénymódosítást.

„A e-deklaráció a magas rangú állami tisztviselők esetében hathatós lépés az ukrajnai reformok megvalósításában. A civil társadalom tagjai létfontosságú szerepet játszanak az átláthatóság biztosításában; céltáblává tenni őket egy lépés visszafelé” – hangsúlyozták az amerikai követségen.

(ukrinform.ua/Kárpátalja)