Porosenko aggodalmát fejezte ki Orbánnak az autonómia-elképzelések miatt

2017. március 30., 13:50 , 847. szám

Petro Porosenko nyugtalanítónak tartja magyar kormánytagok bizonyos területi autonómiák létrehozására vonatkozó kijelentéseit. Az ukrán elnök erről az Európai Néppárt (EPP) máltai kibővített kongresszusán Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott megbeszélésén tett említést – jelentette az Ukrajinszka Pravda az államfő sajtószolgálatának tájékoztatása nyomán.

A felek hangsúlyozták a találkozón a legfelsőbb szintű kétoldalú politikai dialógus élénkítésének fontosságát, valamint eszmét cseréltek Ukrajna és a visegrádi négyek együttműködésének bővítéséről az országcsoporton belüli, július 1-jén kezdődő magyar elnökség alatt.

Orbán Viktor Magyarország támogatásáról biztosította Petro Porosenkót Ukrajna területi integritását és Európai Uniós vízummentessége azonnali megadását illetően. Külön kitértek a felek a Donyec-medencei orosz agresszió elleni fellépésre is.

Az ukrán elnök és a magyar kormányfő megvitatta az Oroszország elleni hatályos EU-s szankciórendszer fenntartásának, mint Ukrajna területi egysége és szuverenitása, valamint „a minszki megállapodások teljes körű végrehajtása hatékony eszközének” kérdését.

Petro Porosenko ukrajnai látogatásra hívta meg Orbán Viktort.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)