Szociális központot avattak Beregszászban

Segítenek a rászorulókon és a fogyatékkal élőkön

2017. április 29., 15:04 , 851. szám

Csilla von Boeselager nevét viseli a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat múlt szerdán átadott Be­reg­szászi Szociális Köz­pont­ja, ahol napi száz fő ellátását lehetővé tevő ingyenkonyha mellett sérült gyermekek konduktív pedagógiával történő fejlesztése zajlik. Továbbá itt kapott helyet a szervezet gyógyászati segédeszköz-kölcsönzője és -szervize is. A beregszászi Rozsoskert utcában álló egykori családi ház megvásárlásához és átépítéséhez tízmillió forinttal járult hozzá a magyar állam, illetve számos támogató segítette anyagi támogatásával a tervek megvalósítását.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat társalapítójáról elnevezett szociális központ átadóünnepségén Ugron Imre, a Szuverén Máltai Lovagrend budapesti nagykövete elismerően szólt a beregszászi „máltaiakról”, akik nagy munkával és nemzetközi segítséggel megvalósították régi tervüket, átadhatták fontos feladatot ellátó szociális központjukat. Elmondta, hogy a magyar kormányzat segítsége mellett jött támogatás Németországból, Ausztriából és Magyarországról is, és sokat segítettek a helyi önkéntesek is, amiért a máltai rend kormánya nevében mindenkinek köszönetet mondott, aki a Beregszászban átadott csodálatos intézmény megteremtéséhez hozzájárult.

Soltész Miklós, Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára ünnepi beszédében hangsúlyozta: az elmúlt években magyar karitatív szervezetek, a világ különböző országaiban élő magyar emberek egymással összefogva hatalmas munkát végeztek Ukrajnában és azon belül Kárpátalján. Erre a munkára, amely magában foglalta a többi között élelmiszerek osztását, ingyenkonyhák működtetését, gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök rászorulókhoz történő eljuttatását, igen nagy szükség volt Ukrajnában – tette hozzá. A magyar összefogással folytatott támogatási tevékenység nemcsak a kárpátaljai magyarokon, hanem ukránokon, ruszinokon is segített – emlékeztetett.

Az államtitkár kiemelte: az elmondottak tükrében is hatalmas előrelépés, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat megépítette a Csilla von Boeselager Máltai Szociális Központot Beregszászban, mert ezzel a segítségnyújtásnak, a támogatásnak egy újabb formáját valósítja meg azáltal, hogy a Pető Intézettel – amelyet ezért különös köszönet illet – együttműködve a fogyatékkal élő gyermekek korai fejlesztését vállalja fel Kárpátalján. Ez egyben a magyarság szülőföldön történő megmaradását, a magyar nyelv megőrzését is szolgálja, hiszen a szülőknek gyermekük gyógyítása érdekében nem kell idegen nyelvi környezetbe vagy akár Magyarországra költözniük – mutatott rá. Azonban a konduktív pedagógiai segítséget vagy a központ által nyújtott egyéb szociális szolgáltatásokat, gyó­gyászati segédeszközöket nemcsak magyarok, hanem a többségi nemzet tagjai is igénybe vehetik – mondta.

Kifejtette: Abban, hogy az elmúlt években a magyar kormány szorosabbra fűzte a kapcsolatait Ukrajnával, igen nagy szerepe volt a Kárpátalján működő civil szervezeteknek, de mindenekelőtt az egyházi civil szervezeteknek, amelyeket ezért köszönet illet. Magyarországnak, mivel a történelem legutóbbi közel száz esztendeje ezt rótta ki rá, kötelessége a határon túli magyarok támogatása. Ukrajnának nemcsak kötelessége és felelőssége a területén élő magyarokkal való békés együttélés, hanem elemi érdeke is, hiszen a magyarok sok mindenben, így politikai téren is segítették az ukrán nemzetet az elmúlt évek nagyon nehéz időszakában – mutatott rá. Megjegyezte: a Csilla von Boeselager Máltai Szociális Központ átadása újabb kapocs, amely összeköti a kárpátaljai magyarság és a többségi nemzet életét.

Soltész Miklós köszönetet mondott azoknak a civil szervezeteknek, magánszemélyeknek, akik részt vettek a máltai szociális központ megépítésében vagy adományaikkal támogatták létrejöttét.

Köszöntötte még a jelenlévőket Csallóközi Zoltán, Semjén Zsoltnak, Magyarország miniszterelnök-helyettesének kabinetfőnöke, Pusztai Istvánné dr. Podmaniczky Erzsébet a Magyar Máltai Lovagok képviseletében, Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke, Pataki János, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnöke, Pavel Titkov, az Ukrajnai Máltai Segélyszolgálat elnöke, Babják Zoltán, Beregszász polgármestere, a Johannita Lovagrend képviseletében pedig Avar Gábor, akinek a családja 1945-ben hagyta el Kárpátalját – ő ajándékba adott egy egészségügyi szűrővizsgálatok elvégzésére alkalmas eszközt, amelyben van ötcsatornás EKG-készülék, vérnyomásmérő, pulzoximéter stb. és ezek mindegyike az interneten keresztül csatlakoztatható a magyar egészségügyi térhez.

Dr. Tenk Miklósné dr. Zsebe Andrea, a Pető András Főiskola rektora elmondta, az általa vezetett főiskola a működtetője annak a Pető Intézetnek, amely 75 éve szolgálja mozgássérült gyermekek, fiatalok és felnőttek fejlesztését, támogatja önállóságukért, aktivitásukért, értékteremtésükért tett erőfeszítéseiket. A magyar kormány által működtetett határon túli program keretében második éve teljesítenek szolgálatot Beregszászban is, aminek a keretében tanácsadást, szűrést végeznek és fejlesztenek. A 2015-ös évben 25 gyermeket láttak el, idén a most induló csoportban 23 gyermek fejlesztését kezdték el, és már szervezik a szeptemberi csoportot is.

Végül az új szociális központ épületét Majnek Antal, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye püspöke szentelte fel.

Az avatóünnepség után Makuk János, a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat elnöke és Zsebe Andrea, a Pető András Főiskola rektora együttműködési szerződést írt alá.

Makuk János a sajtónak elmondta, a Csilla von Boeselager Máltai Szociális Központ épületét három éve vásárolta meg a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat közadakozásból. A központ fő célja az erre rászoruló gyermekek konduktív pedagógiával történő nevelése, de hagyományos értelemben vett szociális feladatokat is ellát majd, így száz fő napi ellátását lehetővé tévő ingyenkonyhát működtet, gyógyászati segédeszközöket kölcsönöz betegeknek – mondta. Mint kifejtette, jelenleg ezer ilyen eszközük van szerte Kárpátalján, s a központban kialakítottak egy műhelyt, amelyben ezeket szükség esetén meg tudják javítani vagy fel tudják újítani. Elmondása szerint már most harminc gyermekkel foglalkoznak a Pető Intézet konduktorai, de az igény igen nagy Kárpátalján a Pető-módszerre.

A Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat tevékenységéről szólva Makuk János elmondta, hogy annak 28 munkatársa van, és szükség esetén több mint száz önkéntest tudnak mozgósítani, köztük tolmácsokat az ukrán gyermekek mellé a foglalkozásokra. Jelezte, a szolgálat 700 rászoruló családot tart nyilván és támogat rendszeresen.

mti/dózsa