Lucenko: A kárpátaljai vámosok átengedtek Magyarországra majd egy tonna borostyánt

2017. április 28., 10:46 , 851. szám

A magyar vámtisztviselők 125 002 csomag cigaretta és 916 kg nyers borostyán csempészárura bukkantak egy Ukrajnából belépésre jelentkező járműben – közölte Jurij Lucenko legfőbb ügyész csütörtök esti Facebook-bejegyzése nyomán az Ukrajinszka Pravda.

A mukachevo.net a Kárpátalja Megyei Ügyészség sajtószolgálatának tájékoztatása alapján korábban jelentette, hogy az SZBU korrupció és szervezett bűnözés elleni osztályának vizsgálati anyagai alapján a Kárpátalja Megyei Ügyészség nyomozati főosztálya bűnügyi eljárást indított azon határőrök és vámtisztviselők ellen, akik hivatali helyzetükkel visszaélve április 25-én a csapi határátkelőhelyen szándékosan nem vizsgálták át az Ukrajnából kilépésre jelentkező Neoplan autóbuszt, amelyben utóbb a magyar hatóságok megtalálták a nagy mennyiségű csempészárut.

A legfőbb ügyész jelezte, a megyei ügyészség nyomozói a Tisza vámhivatal állami főellenőrét, aki a csempészárut szállító közlekedési eszköz vámvizsgálatát végezte, a Büntetőtörvénykönyv 364. cikkelyének 2. pontja alapján hivatali helyzettel való visszaéléssel gyanúsították meg és kezdeményezték az előzetes letartóztatásba helyezését.

Az ügyészség előterjesztésére a vámhivatal vezetését felfüggesztették a szolgálatból.

(pravda.com.ua/mukachevo.net/Kárpátalja)