Az ukránok közel négy százaléka kért segítséget pszichiátertől és addiktológustól

2017. május 1., 15:27 , 851. szám

Az ukrán lakosság közel négy százaléka fordult pszichiáterhez és addiktológushoz segítségért a 2016 eleji állapot szerint – jelentette az UNN hírügynökség a kormány sajtószolgálata nyomán.

„A hivatalos adatok szerint 2016 elején 1,7 millió ukrán lakost tartottak nyilván az egészségügyi rendszerben, akik pszichiátriai és addiktológiai segítséget igényeltek. Ez az ország teljes lakosságának közel 4 százaléka” – olvasható a tájékoztatóban.

Összességében a tudatmódosító szerek (alkohol, kábítószerek) használatával összefüggő viselkedési és pszichés zavarok a leggyakoribbak, s valamennyi regisztrált eset 58,41 százalékát teszik ki. A 2015-ben pszichés és viselkedési zavarral nyilvántartásba vett személyek 62,7 százaléka munkaképes korú volt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a mentális zavarok 2004-ben 13 százalékkal járultak hozzá a „globális betegségteherhez”, arányuk 2020-ra eléri a 15 százalékot. Ez a mutató a kelet-európai országokban a legmagasabb, amelyek közé Ukrajna is tartozik. A WHO szerint Kelet-Európában különösen gyakori az öngyilkosság.

(unn.com.ua/Kárpátalja)