Változások a szubvenció megítélése és kiszámítása terén

2017. május 3., 14:29 , 851. szám

A miniszteri kabinet április 26-i rendelete nyomán május 1-jétől változások lépnek életbe Ukrajnában a közműdíjak törlesztésére, cseppfolyós gáz, valamint tüzelőanyag vásárlására igénybe vehető állami támogatás, a szubvenció megítélése és kiszámítása terén.

A kormány által eszközölt módosítások értelmében a helyileg illetékes szociális hivatalok elvégzik a támogatások újbóli megítélését, valamint kiszámítják azok mértékét előbb a nyári, majd októbertől a téli, a fűtési időszakra. Azoknak, akik már korábban is részesültek szubvencióban, nem szükséges ismét benyújtani a dokumentumokat, illetve kérvényezni a támogatás megítélését, csak akkor, ha bérlik lakásukat, változás következett be a család összetételében (például új lakó jelentkezett be a háztartásba), vagy amennyiben szilárd tüzelőanyagra szeretnének támogatást igényelni. Minden egyéb esetben a hivatal automatikusan lefolytatja az ügyintézést a korábbi támogatottak vonatkozásában.

A kormány elvégezte bizonyos szociális normatívák felülvizsgálatát azok közül, melyek alapján kiszámítják a rászorulókat megillető támogatást. A hivatalos indoklás szerint a megállapított normákat összhangba kívánták hozni a háztartások tényleges energiafogyasztásával. Így az egy négyzetméter fűtött terület után járó földgázfogyasztási normát 5,5 köbméterről 5 köbméterre csökkentették. Ugyancsak csökkent – négyzetméterenként 0,0548 gigakalóriáról 0,0431 gigakalóriára havonta – a központi fűtéssel ellátott lakások hőenergia-normatívája fűtési idényben, amennyiben a lakás vagy a lakóház mérőberendezéssel van ellátva. Csökkent – négyzetméterenként 65 kilowattóráról 51 kilowattórára – a fűtési idényben a villamos üzemű fűtőberendezéssel ellátott otthonok fűtésére igénybe vehető áram normatívája.

A nyugdíjasok, rokkantak és „egyéb objektív okokból nem dolgozó” személyek esetében a kormány emelte a szociális normát, amely után az őket megillető támogatást kiszámítják. Így például az olyan esetekben, amikor egy háztartásban egy vagy két munkaképtelen személy él, 49 négyzetméterről 75 négyzetméterre nő a norma.

Sokan lakhelybejelentés nélkül élnek kerti vagy üdülőövezeti otthonaikban, s így az ott igénybe vett kommunális szolgáltatások után fizetnek. Korábban ők lakhelybejelentés híján nem igényelhettek szubvenciót. Májustól a területileg illetékes szociális főosztályokon működő, a lakosság szociális védelmével foglalkozó bizottságok határozata nyomán az ilyen háztartások is részesülhetnek szubvencióban, amelyet a helyi önkormányzatok saját költségvetésükből folyósítanak számukra.

Míg korábban a fűtési idényre a szubvenciót az október 1-jétől április 30-ig terjedő időszakra ítélték meg, majd a helyi önkormányzatnak vagy helyhatósági szervnek a fűtési idény kezdetének, illetve befejezésének tényleges dátumáról hozott határozatai alapján folyósították azt, a 2017–2018-as idényben az autonóm fűtési rendszerrel rendelkezőknek egységesen október 15-től április 15-ig folyósítják a támogatást, s csak azok esetében kötik továbbra is a szubvenciót a helyi hatóságoknak a fűtési idényre vonatkozó határozataihoz, akiknek az otthonában központi fűtés van.

(kmu.gov.ua/epravda.com.ua/szcs)