Tart a tavaszi sorozás

2017. május 14., 10:21 , 852. szám

Sorköteles katonák nem vesznek részt a terrorellenes műveletben (ATO) – erősítette meg Bohdan Cseremiszjkij ezredes, a Kárpátalja Megyei Hadkiegészítő Parancsnokság hadbiztosa sajtótájékoztatóján, amelyről a Zakarpattya Online számolt be.

A terveknek megfelelően zajlik a tavaszi sorozás a sorköteles korú, azaz 20 és 27 év közötti fiatalok körében – jelezte az ezredes. Akik behívót kaptak, ezekben a napokban jelennek meg a sorozóbizottság előtt, majd a katonai szolgálatukat megkezdőket folyamatosan a kiképzőközpontokba vezénylik.

Cseremiszjkij jelezte, a járási hadkiegészítő parancsnokságokon szolgálatot teljesítő tapasztalt tisztjeik feladata meggyőzni a sorköteleseket, hogy napjaink hadseregében nincs mitől tartaniuk. Ezzel együtt a sorozás nem minden járásban megy zökkenőmentesen, amennyiben a fiatalok közül számosan kénytelenek külföldön munkát vállalni, hogy eltartsák családjukat. Meglehetősen nagy a számuk azoknak is, akik igyekeznek kibújni a sorkatonai szolgálat alól, tette hozzá. A hadbiztos szerint ennek oka mindenekelőtt abban keresendő, hogy nem elég szigorú a felelősségre vonás a szolgálatot elkerülők esetében.

Cseremiszjkij rámutatott, problémát jelentenek azok a híresztelések, melyek szerint sorkatonákat is bevonnak a terrorellenes műveletbe. Az ezredes ezzel kapcsolatban határozottan leszögezte, hogy nem vezényelnek az ATO övezetébe sorkatonai szolgálatukat teljesítő fiatalokat, és azok nem teljesítenek harci feladatokat. Emlékeztetett, hogy a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács még 2014 augusztusában határozott arról, hogy a sorkatonai szolgálatukat teljesítőket nem vonják be harci feladatok teljesítésébe Donyeck és Luhanszk megyék területén. Erre kizárólag a katonák hozzájárulásával kerülhet sor, azaz amennyiben szerződést kötnek az Ukrán Fegyveres Erőkkel – tette hozzá.

(zakarpattya.net.ua/Kárpátalja)