Az énekes Vakarcsuk is potenciális kihívója lehet a jelenlegi elnöknek a következő választásokon

2017. május 22., 20:17 , 854. szám

A márciusi felmérések tanúsága szerint az egyik legnépszerűbb potenciális elnökjelölt manapság nem más, mint a zenész-énekes Szvjatoszlav Vakarcsuk – derül ki az Ukrajinszka Pravda (UP) összeállításából.

A portál szerint a Szocisz és a Rejting szociológiai szolgálatok felmérést készítettek a potenciális elnökjelöltek népszerűségéről, az eredményeket Ihor Hrinyiv „polittechnológus”, a BPP egykori frakcióvezetője ismertette egy, az elnöki adminisztrációban rendezett tanácskozáson.

Az UP-nek sikerült bepillantást nyernie a felmérési eredményekbe. Ezek szerint Petro Porosenkóra a választók 13,2%-a adná a voksát azok közül, akik bizonyosan elmennek szavazni, és eldöntötték már, hogy kire adják a voksukat. A jelenlegi elnököt minimális különbséggel, 12,9%-kal követi Julija Timosenko, az ellenzéki Batykivscsina párt vezére. A harmadik helyen végzett Szvjatoszlav Vakarcsuk, az Okean Elzy együttes szólistája 12,3%-kal. A negyedik és ötödik helyen két további pártvezért találunk: Anatolij Hricenkót, a Hromagyanszka Pozicija vezetőjét és Oleh Ljaskót, a róla elnevezett Radikális Párt vezérét – mindkettőjüknek 10% körüli a támogatottsága.

A maga nyolc százalékával szinte az előbbi két politikus nyakában liheg Jurij Bojko, az Opozicijnij Blok egyik vezéregyénisége, akit 7%-kal Vagyim Rabinovics, a Za Zsittya párt vezetője követ. Andrij Szadovij lembergi polgármesterre, a Szamopomics párt vezetőjére a megkérdezettek közel 6%-a voksolna azok közül, akik már tudják, hogy kire szavaznának, és úgy nyilatkoztak, bizonyosan elmennek voksolni.

Az UP idézi az elnöki adminisztrációban rendezett tanácskozás egyik résztvevőjét, aki szerint ha Timosenko jutna tovább az elnökválasztás második fordulójába Porosenko mellett, a szavazatok öt százalékával győzné le a jelenlegi elnököt. Ugyanakkor Porosenko hasonló fölénnyel bizonyulna jobbnak Jurij Bojkónál, ha az jutna tovább a második fordulóba.

Az Ukrajinszka Pravda szerint Petro Porosenko környezetében azt mondják, a jelenlegi elnök annak köszönhetően nyerheti meg a választásokat, hogy nincs valóban erős ellenfele. Szvjatoszlav Vakarcsukra az elnök egyelőre nem tekint kihívóként, hiszen az énekes még nem határozott arról, hogy megpróbálkozik-e a politikával.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)