Háromnyelvű helységnévtáblák kihelyezéséről döntött az erdélyi Zilah önkormányzata

2017. május 31., 10:08 , 855. szám

Háromnyelvű, román–magyar–német helységnévtáblák kihelyezéséről döntött múlt csütörtökön az erdélyi Zilah város önkormányzata – közölte hírlevelében a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).

A városi önkormányzati testület egyöntetű szavazással fogadta el, hogy Szilágy megye székhelyének a bejáratainál a jelenlegi Zalau helységnév alá a Zilah és a Zillenmarkt helységnevet is kiírják. Az önkormányzat arról is döntött, hogy a helységnévtábla mellé hatnyelvű üdvözlőtáblát is kihelyez, amelyen a román, magyar és német felirat mellett angolul, franciául és olaszul is köszönti a városba érkezőket.

Fazakas Miklós, Zilah RMDSZ-es alpolgármestere történelmi pillanatnak nevezte a határozat elfogadását, és köszönetet mondott azért, hogy a román nemzetiségű helyi képviselők is támogatták a tervezetet. „Az egyöntetű döntés meghozatalában, úgy gondolom, fontos szerepet játszott a zilahi polgárok egymás iránti megbecsülése, harmonikus együttélése is” – idézte az alpolgármestert az RMDSZ hírlevele. Fazakas Miklós úgy vélte: a magyar közösség megérdemli a magyar feliratokat, mert több évszázadon keresztül hozzájárult Zilah város fejlesztéséhez.

A 2011-es népszámlálás adatai szerint az 56 ezer lakosú Zilahon közel kilencezer magyar él, akik a lakosság mintegy 16 százalékát teszik ki. A 21 tagú városi tanácsban a Szociáldemokrata Párt (PSD) 9, az RMDSZ 3 képviselővel rendelkezik. A várost Ionel Ciunt szociáldemokrata polgármester vezeti.

(MTI/Kárpátalja)