1200 ukrán gyermek nyaralhat idén Magyarországon

Újabb magyar jószomszédi segítség

2017. június 13., 19:10 , 857. szám

Június 11-én lépte át Csapnál az ukrán–magyar határt az a 111 ukrán gyerek és 18 kísérő, akik a magyar állam költségén a Velencei-tónál pihenhetnek egy hetet. A gyerekek Ukrajna teljes területéről lettek összeválogatva, vannak közöttük, akik a kelet-ukrajnai harcok elől menekültek el családjukkal, a többiek a terrorellenes hadműveletekben részt vevő, ott megsebesült és elesett katonák gyermekei. A mostani csoportot augusztus végéig hetente újabbak követik majd, a tervek szerint idén 1200 nehéz sorsú ukrán gyermek pihenhet Magyarországon, a tavalyi 700-zal szemben.

A Csapi Közúti Határátkelőhelyen Kravcsenko György, a magyarországi Ukrán Országos Önkormányzat elnöke tudósítónknak elmondta: „Az első turnus nagyon kemény lesz, mert a kísérőkkel együtt 129 ember érkezett. De megnyugtat, hogy láthatóan nagyon fegyelmezettek a gyerekek, példásan jól foglalkoznak velük az önkéntesek. Remélem, akárcsak tavaly, idén sem lesz semmilyen gond. Két táborvezetőnk is van idén, az egyikük már Gárdonyban van, és előkészíti a gyerekek fogadását, a másik pedig itt van velem. A gyerekeket tizenhat fiatal önkéntes kíséri, akik mindannyian egyetemisták, pszichológusnak, pedagógusnak készülnek, és vannak közöttük orvostanhallgatók is, továbbá velük tart egy pszichológus és egy orvos is. A magyarországi táborvezetők az Ukrán Országos Önkormányzat tagjai, mindketten tanárok, akik anyanyelvi szinten beszélik az ukrán és a magyar nyelvet is. A gyerekekkel beszélgetve kiderült, hogy sokuk édesapja megsebesült, és sajnos, sokuké meghalt a háborúban, vannak közöttük olyanok is, akiknek a családja például Donyeckből menekült el a harcok elől.

A gárdonyi tábor egyik vezetője, Szuperák Brigitta, az Ukrán Országos Önkormányzat tagja hozzáfűzte: „Egy gyönyörűen felújított üdülőben, a Velencei-tavi Vízi Sportiskola (VVSI) szállodájában pihenhetnek a gyerekek, ahol a fürdés mellett nagyon sok szórakozási lehetőség is várja őket. Nagyon szeretnek itt lenni a gyerekek, akik tavalyelőtt itt voltak, azok is rendszeresen írnak, hogy nem jöhetnének-e megint.”

A záhonyi határátkelőhelyen Buhajla József ungvári magyar főkonzul lapunknak elmondta: „Igyekszünk minél gyorsabbá tenni a gyerekek határátkelését, több üres sávot is biztosított a rendőrség ennek érdekében. A gyerekek közel fele már biometrikus útlevéllel, vízum nélkül léphet be az Európai Unió területére, a többieknek pedig a főkonzulátusunk állította ki korábban a vízumot. A gyerekek határátlépéséhez szükséges további dokumentumokat, mint például a szülői beleegyezéseket, mi már korábban ellenőriztük, segítve a határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő kollégák munkáját. Bízom abban, hogy a három külön sávra beérkező buszok beléptetése gyors lesz. A rendőrség vezetői ezenfelül rendőri felvezetéssel segítik majd a buszok zavartalan és gyors haladását az autópályáig. Úgy gondolom, mi Magyarország részéről mindent megtettünk, hogy ez első csoport rendben megérkezzen a Velencei-tóhoz. Idén az Emberi Erőforrások Minisztériumának és a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak a támogatásával 700 gyermek, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja Együttműködésének és Összehangolt Fejlesztési Feladatainak Kormányzati Koordinációjáért Felelős Kormánybiztosságnak köszönhetően további 500, összesen 1200 ukrán gyermek nyaralhat Magyarországon, egyhetes turnusokban.

Az ugyancsak a záhonyi határátkelőhelyen tartózkodó Arkagyij Hupalo, Ukrajna Nyíregyházi Konzulátusának vezetője tudósítónknak elmondta: „Igyekeztünk mi is segíteni a zökkenőmentes határátkelést. Köszönjük a magyar kormánynak ezt a segítséget, bízunk abban, hogy a gyerekek jól fogják érezni magukat Magyarországon, és szép élményekkel gazdagodva térhetnek majd haza. Szeretném ezúton is megköszönni mindenkinek, akik segítettek abban, hogy gyorsan átjuthattak a határon.”

A gyerekek Magyarországra indulásuk előtt ellátogattak az ungvári várba, majd az alsószlatinai Derenyivszka Kupilj üdülőben találkozhattak Ukrajna és Szlovákia elnökével. Bár az Ungváron tartózkodó államelnökökhöz kellett igazítani a gyerekek programját, így a tervezettnél jóval később kelhettek át a határon, de kárpótolta őket, hogy személyesen is találkozhattak Petro Porosenkóval, aki még azt is tudta, hogy közülük az egyik kislánynak aznap van a születésnapja, és megajándékozta egy „elnöki, női karórával” – tudtuk meg a gyerekektől. Kérdés, vajon milyen megfontolásból volt jelen Andrej Kiska, Szlovákia elnöke, akinek semmilyen szerepe nincs az ukrán gyerekek magyarországi nyaraltatásában.

Magyarország Ungvári Főkonzulátusának munkatársai ezalatt átvizsgálták előre a gyerekek útiokmányait, hogy minél gyorsabb és gördülékenyebb legyen a határátkelés. Ezt elősegítette a három buszt személyesen kísérő Ljubov Nepop, budapesti ukrán nagykövet és Buhajla József ungvári magyar főkonzul, valamint munkatársaik közbenjárása, melynek köszönhetően soron kívül és gyorsított eljárással kelhettek át a határon, a Záhonyi Közúti Határátkelőhelyen például 16 perc alatt léptették be az országba a buszvezetőkkel együtt 135 fős, három busszal utazó csoportot, ahonnan motorosrendőri felvezetéssel mentek tovább.

Badó Zsolt