Nőket és lányokat rabolnak szexuális kizsákmányolás céljából a Donyec-medencében

2017. június 29., 19:03 , 860. szám

Donyeck és Luhanszk megyék konfliktus sújtotta régióiban nőket és lányokat rabolnak ukrajnai és oroszországi szexuális kizsákmányolás céljából – derül ki az Egyesült Államok külügyminisztériumának az emberkereskedelemről készített idei éves jelentéséből, amelyet az UNIAN hírügynökség idéz.

A jelentés kitér arra, hogy a kelet-ukrajnai konfliktus, amelyet az oroszországi agresszió táplál, közel kétmillió ember áttelepüléséhez vezetett, s a lakosságnak ez a része különösen sebezhető a kizsákmányolás szempontjából.

„Különösen nehézzé válik a helyzet az Oroszország által irányított szeparatisták ellenőrizte területeken. A munkavállalási lehetőségek korlátozottak, és a szeparatista „kormányzat” korlátozza a nemzetközi humanitárius segélyezést, amely segíthetne kielégíteni a civil lakosság szükségleteit. A konfliktus érintette régiókból nőket és lányokat rabolnak el szexuális és munkaerőként való kizsákmányolás céljából Ukrajnában és Oroszországban” – mutat rá a jelentés.

A dokumentum kitér arra is, hogy belső menekültek emberkereskedők áldozataivá váltak, egyes ukránokat pedig kényszermunkának vetettek alá a Donyec-medence megszállt területein.

Ezeket az embereket gyakran elrabolták, kínzásnak és kényszervallatásnak vetették alá. Hangsúlyozzák, hogy belső menekültek megjelenése országszerte növelte az emberkereskedelem általi veszélyeztetettséget.

A dokumentum szerint a szakértők megállapították, hogy a Donyec-mendencei konfliktus kezdete óta megváltoztak az emberkereskedelem áldozatainak demográfiai mutatói. Így több lett közöttük a városi lakos, a fiatal és a férfi, az utóbbiak hovatovább egyre nagyobb számban lettek áldozatai a kényszermunkának és bűnözésnek, ezen belül a kábítószer-kereskedelemnek.

„Az Oroszország által támogatott fegyveresek »ukázt« adtak ki, amely sorozásra rendeli a fiatalkorúakat, s folytatják a fiatalkorúak felhasználását katonaként, informátorként, valamint élő pajzsként” – teszik hozzá a jelentés szerzői.

(unian.ua/Kárpátalja)