Népzenei és Néptánctábor Visken

2017. július 5., 10:25 , 860. szám

Június 26–30. között immáron nyolcadik alkalommal került megrendezésre a Vis­ki Népzenei és Nép­tánc­tábor a Kárpátaljai Magyar Ha­gyo­má­nyőr­ző és Nép­mű­vészeti Egyesület szervezésében.

Az egyhetes program alkalmával a Felső-Tisza-vidék apraja idén is táncolhatott, kézműveskedhetett, énekelhetett vagy épp népzenét tanulhatott. Közel 100 szórványban élő táncot és zenét kedvelő fiatal vett részt az idei táborban. A kárpátaljai résztvevőkön kívül az egykori koronavárosokból, Hosszúmezőről és Máramarosszigetről is érkeztek táborozók.

Az esemény alkalmával a kézműves-foglalkozásokat Gór Mónika, Szenek Zita és Szenek Miklós helyi szakemberek tartották. A népzene rejtelmeibe a Kokas Banda muzsikusai – Szilágyi Csaba, Szilágyi Gergő, Kokas Károly – és Pál Lajos avatta be az ifjoncokat. A tánclépésekre a kiscsoportot Kokas Károly és Kokas Krisztina, míg a nagycsoportot Páva Csaba és Takács Dóra oktatta. Az idei táborban messzire szállt a kis lurkók énekhangja, s aki erről gondoskodott, az Kokas Erzsébet népi énekes volt. Az éven citerán való muzsikálásra is lehetőség nyílt Gerber Anzselika oktató segítségével. A táborban az oktatásba a helyi művészeti iskola tanárai is besegítettek.

A fiatalokat az egész napos foglalkozásokat követően minden este táncházzal várták, ahol szabadon, jókedvvel gyakorolhatták a táborban tanultakat, valamint a megszerzett tánc- és zenei tudásukat. Az esti táncházakon a szülők is részt vettek.

A tábor alkalmával a Kokas Banda a helyi Mustármag Óvodában hangszeres bemutatót tartott az apróságok számára, mely igen sikeresnek bizonyult.

Az idei tábor egyik csúcspontja volt a csütörtök esti meglepetés, amikor is a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház színészei látogattak el a táborozókhoz. A helyi kultúrházba egy kedvelt Grimm-mesét hoztak el a gyerekek számára: Az ördög három aranyhajszálát. A teltházas, fergeteges meseelőadást a gyerekek nagy tapssal köszönték meg a művészeknek.

A tábor zárásaként hagyományosan minden éven műsorral készülnek a résztvevők. A Viski Kultúrház épületében a szülőknek színvonalas műsor keretében mutatták be az egész heti munka gyümölcsét. Táncoltak, énekeltek és muzsikáltak a fiatalok. Az egyhetes tábor alatt a résztvevők Somogy és Rábaköz különleges táncos hagyományával és zenei kultúrájával ismerkedhettek meg.

A népzenei és néptánctábor a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Viski Zöld Falusi Turizmus Egyesület és a Kárpátalja Kulturális Örökségének és Népi Hagyományainak Megőrzéséért Társadalmi Szervezet támogatásával valósult meg, a tábor helyszínét a Viski Kölcsey Ferenc Oktatási-Nevelési Komplexum biztosította.

VE