Újabb egészségügyi segély érkezett Ukrajnába

2017. július 5., 11:56 , 860. szám

Július 4-én, kedden délután egy kamionnyi szállítmány lépte át a magyar–ukrán határt Záhonynál.

A szabad ég alatt rögtönzött sajtótájékoztatóra került sor magyar részről dr. Grezsa Istvánnak, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosnak, Magyarország Ungvári Főkonzulátusa konzuljainak, valamint ukrán részről a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatalnak és az Ukrán Vöröskereszt Kárpátaljai Szervezete vezetőinek, Tóth Miklós megyei képviselőnek, Palkó Lászlónak, a Pacobo Kft. vezérigazgatójának részvételével.

– A mögöttem látható kamion több mint 400 ezer euró értékű egészségügyi felszereléssel érkezett, amelyet Bajoroszágból kaptunk egy kárpátaljai származású orvosprofesszor, Szabad Ferenc segítségével – kezdte Grezsa István. – Azt az ígéretet tettem az idős orvosprofesszornak, a Bad Neustadt-i Klinika főorvosának, hogy a szállítmány teljes egészében Kárpátaljára fog jutni – hangsúlyozta a kormánybiztos, és elmondta, hogy a szállítás teljes költségét a Kárpátaljáért felelős magyar kormánybiztosság állja, a helyi lakosságnak ez nem kerül egy hrivnyájába sem.

– Több alkalommal támogattuk az elmúlt időszakban az egészségügyi rendszert, és azt tapasztaltuk, hogy amikor az egészségügyben segítünk, az nagyon jól szimbolizálja a magyar kormány szándékát, hiszen legfeljebb 12 százalék erejéig segítünk ilyenkor a Kárpátalján élő magyar honfitársainknak (ennyi a magyar lakosság részaránya – a szerk.), ugyanis ezek a felszerelések döntő mértékben az itt élő ukrán többséget fogják segíteni. Reméljük, ezek a gesztusok is azt igazolják, hogy Magyarország Ukrajna olyan szövetségese, akiben megbízhat – hangsúlyozta Grezsa István, és köszönetet mondott az illetékes szakembereknek, mert a szigorú ukrajnai vámszabályok ellenére nagyon sok támogatást kaptak a határ mindkét oldalán.

A helyiek részéről Viktor Mikulin, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal elnökhelyettese örömmel fogadta a segélyszállítmányt. Kihangsúlyozta, hogy ez nem az első magyar támogatás az elmúlt időszakban, és azok, amelyeket eddig kaptunk – bátran kijelenthetjük –, életeket mentettek megyénkben. Napjainkban viszont nagyobb szükségünk van a segítségre, mint bármikor.

– A magyar kormány és a magyar nép hatalmas segítséget nyújt nekünk – mondta Viktor Mikulin, és kézfogással fejezte ki a magyar kormány iránti hálánkat Grezsa Istvánnak. Végezetül arra kérte az újságírókat, hogy csak valós tényeket írjanak, mert évszázadok óta nyugalomban élünk itt, és ezt meg is kell őrizni.

Ivanna Szabo, a megyei Vörökereszt elnöke megtisztelőnek tartja, hogy szervezetükre esett a választás a segély szétosztását illetően. Elmondta, régóta együttműködnek a magyar féllel, legyen az a magyar állam vagy a Magyar Vöröskereszt, és a hosszú együttműködés bizonyítja, hogy megbíznak bennük.

– Gyakran kapunk segélyszállítmányokat, örömmel veszünk részt az olyan segélyek elosztásában, amelyek az emberek megsegítését szolgálják, és mindig az igazságosság elvét tartjuk alapvetőnek – emelte ki a vöröskeresztes. – A megyei egészségügyi főosztály szakembereivel közösen választottuk ki a 13 kórházat, melyek között megyei és járási egészségügyi intézmények egyaránt találhatóak. A megyei klinikai és a megyei gyermekkórházba, az Ungvári Városi és a Técsői Járási Kórházba kerül a legtöbb eszköz, de támogatásban részesül az onkológiai és a kardiológiai központ, a tüdőgondozó, valamint a Beregszászi, a Rahói, a Nagyszőlősi, a Volóci Járási Kórház is. Garantáljuk, hogy minden a terv szerint fog zajlani, és igazságos szétosztásra kerül sor – mondta Ivanna Szabo. Végezetül megköszönte a magyar kormánynak a bizalmat, amivel megtisztelik szervezetüket.

A vámkezelés után a kamion a Vöröskereszt raktárába indult, ahonnan az érintettek elszállítják majd a segélyt.

Rehó Viktória