„A tudás az egyik legerősebb fegyver”

2017. szeptember 6., 10:26 , 869. szám

Most, amikor az összes, Magyarországtól Trianonban elrabolt területen megmaradni igyekvő magyar nemzetrész közül mi, kárpátaljaiak vagyunk kitéve a legagresszívabb, leggonoszabb asszimilációs nyomásnak, különösen fontos, hogy minél több elsős kisdiák lépje át iskoláink küszöbét. Épp ezért örvendetes tény, hogy idén, szeptember 1-jén 19 kis elsős nebuló kezdte meg tanulmányait az óvodát és iskolát magába foglaló Aklihegyi Oktatási-Nevelési Központban, hattal több, mint az elmúlt esztendőben. S ráadásul egy megújult tanintézetben kezdhetik meg iskoláséveiket.

A ma még csak a harmadik világot idéző úton megközelíthető, tömegközlekedéssel egyáltalán nem rendelkező Aklihegy Kárpátalja egyetlen magyarlakta szórt hegyi települése, ráadásul zsákfalu, ahol az ösvény véget ér. Éppen ezért örülhetünk annak, hogy iskoláját már 2012-ben is korszerűsítették Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma és a Kárpátaljai Megyei Tanács pénzügyi támogatásával, a KMKSZ és a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Jótékonysági Alapítvány közreműködésével megvalósított Keleti Partnerség programja nemzetközi fejlesztési együttműködés keretében, ahogy azt az oktatási intézmény folyosóján elhelyezett emlékplaketten is olvashatjuk. Az idén pedig Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának pénzügyi támogatásával, a Keleti Partnerség Ukrajna 2016/2017 – fejlesztési együttműködés Kárpátalján nemzetközi fejlesztési projekt keretében újabb felújításokra került sor az épületen. Az ünnepséget megnyitó Tetyana Beca iskolaigazgató – a megjelentek üdvözlése mellett – köszönetet is mondott azért, hogy az intézmény új tetőzetet és új nyílászárókat kapott, így szinte teljesen új iskolában kezdhetik meg a 2017/2018-as tanévet. Végezetül pedig örömének adott hangot annak kapcsán is, hogy bár kis mértékben, de emelkedik a diáklétszám, s az új tanévben 103 gyermek folytatja itt iskolai tanulmányait.

A megnyitó szavakat követően Barta József, a Kárpátaljai Megyei Tanács első elnökhelyettese, a KMKSZ alelnöke és a KMKSZ Nagyszőlősi Középszintű Szervezetének elnöke tartotta meg ünnepi beszédét. Kifejtette: egy gyorsan változó világban, egy válságban lévő Európában, és a nagyhatalmi érdekellentétek ütközőpontjába került Ukrajnában élünk. Egy olyan országban, ahol az elszegényedő lakosság Ukrajna korrupt, oligarchikus államból demokratikus jogállammá válásában reménykedik. Mindeközben a kárpátaljai magyarság nagyon komoly kihívásoknak néz elébe. Nagy szükségünk van arra, hogy a lakosság ne csak túlélni tudjon, hanem megteremtődjenek a boldogulás feltételei is, legyen pozitív jövőképünk. Ehhez nyújt segítséget Magyarország nemzeti kormánya, mely az Egán Ede-program révén azt akarja elérni, hogy az itteni magyarság a szülőföldjén tudjon boldogulni. Ugyancsak nagyon fontos, hogy ne csorbuljanak az Alaptörvényben lefektetett nemzetiségi jogaink, melyek védelméért síkra is szállnak érdekvédelmi szervezeteink, és az is fontos, hogy oktatási intézményeink legyenek versenyképesek, jól felszereltek, jó állagúak. Köszönjük Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának az ehhez nyújtott támogatást. Az oktatásba való befektetés a legjobb befektetés, mely a jövőben térül meg. Aki iskolát épít, az jövőt épít, hisz abban, hogy nekünk itt lesz jövőnk. De ha Magyarország segít nekünk, hisz bennünk, hogy kitartunk, akkor legyünk méltók az anyaország támogatására, a nemzeti kormány részéről irántunk megnyilvánuló bizalomra – fejtette ki a szónok. Majd leszögezte, hogy nekünk, kárpátaljai magyaroknak össze kell fognunk megmaradásunk érdekében. Ne egymás nyakát, hanem egymás kezét szorongassuk, mert csak az egységben van az erő. A gyenge elbukik, egyedül az erős marad meg. A megmaradásunkért vívott harcunkban pedig a tudás az egyik legerősebb fegyver – fejtette ki Barta József, s arra hívta fel a diákok figyelmét, hogy vértezzék fel magukat ezzel a fegyverrel.

Mészár István aklihegyi református lelkész megszívlelendő gondolatokat osztott meg a jelenlévőkkel arról, hogy a tanároknak, a tanulóknak és a tanulók szüleinek együtt kell működniük a felnövekvő nemzedék oktatásában, nevelésében. Jézus tanításaira kell figyelni, és akkor a tanár tud bölcsen oktatni, a gyermek tud engedelmesen tanulni, a szülő pedig lássa be, hogy a tanár nem ellenség. Végezetül pedig a lelkipásztor arról szólt, hogy az iskolának fontos feladata, hogy ne csak tudást adjon, hanem bölcsességet is, a bölcsesség kezdete pedig – mint a Biblia írja – „az Úrnak félelme”, vagyis az istenfélelem.

Kovács Beáta a szülői tanács elnökeként mondott köszönetet az iskola  felújításáért. Az elsősök gyermeki bájjal adták elő rövid versekből álló ünnepi műsorukat, majd a felsőbb osztályosok is zenés-verses összeállítással köszöntötték az új tanévet. Majd megszólalt az első csengő, és ezzel ünnepélyesen kezdetét vette a 2017/2018-as tanév.

L. M.