Szeparatista rémálmokat látnak az ukrán nacionalisták

2017. szeptember 18., 12:19 , 871. szám

Az új, a nemzetiségi kisebbségek nyelvhasználati jogait korlátozó oktatási törvénnyel szembeni magyar tiltakozással szinte egy időben ismét előtérbe került a szeparatizmus gyanúja a megyei sajtóban.

A Karpatszka Szics (KSZ) kárpátaljai félkatonai szervezet parancsnoksága például összefogásra szólítja fel a nacionalista erőket „ukrán Kárpátalja” szeparatistákkal szembeni megvédése érdekében. A KSZ Facebook-oldalán múlt pénteken közzétett, a zakarpattya.net.ua kárpátaljai hírportál által hétfőn átvett felhívásban a kelet-ukrajnai harcokban részt vevő paramilitáris szervezet vezetése összefogásra szólítja fel a nacionalistákat „az ukrán Kárpátalja megvédése érdekében”, mert szerinte a régióban felerősödött az „orosz- és magyarbarát, valamint egyéb szeparatista erők” államellenes provokatív tevékenysége, és nő a helyzet destabilizálódásának a veszélye. Az ukránellenes erők, az ukrán állam meggyengülésére játsz­va, a saját érdekükben használják ki a Moszkva ellen vívott (kelet-ukrajnai) háborút – olvasható a felhívásban. Ezen erők távlati célja a Krímen megvalósított, etnikai ukrán területek elvesztésével járó forgatókönyv megismétlése – állítja a KSZ, amelynek a Kelet-Ukrajnában harcoló egysége 2015-ben beolvadt az ukrán hadsereg 93-as gépesített lövészdandárjába.

„Sajnálattal kell megállapítanunk, hogy Kárpátalján nem elegendő a rendvédelmi szervek szeparatizmus elleni fellépése ahhoz, hogy biztosítható legyen a jövőben az állam területi egysége régiónkban” – állapítja meg a félkatonai szervezet parancsnoksága, amely szerint jelenleg a nyugati államhatár sérthetetlenségét és a külföldi titkosszolgálatok destruktív tevékenységével történő hatékony szembeszállást illetően az egyetlen reményt a nacionalista mozgalom jelenti. (Az ukrán közfelfogás szerint a nacionalista nem pejoratív jelző, hanem a hazafi hangsúlyos szinonimája.)

A KSZ, amely 2015 áprilisában likvidálással fenyegette meg a Jobbik kárpátaljai aktivistáit, és a 2016 márciusában szervezett ungvári fáklyás felvonulásán vonulók a „Késhegyre a magyarokkal!” rigmust kiabálták, saját kiképzőtábort működtet Kárpátalján. Idén júniusban a szervezet egy Munkács környéki táborban az ifjúsági és sportminisztérium, valamint a Kárpátalja megyei ifjúsági és sportfőosztály védnöksége mellett pedagógusok, ifjúsági szakemberek és a kelet-ukrajnai terrorellenes művelet (ATO) veteránjai számára szervezett kétnapos katonai kiképzést, amelyen oktatóként részt vett Jevhen Karasz, a kijevi székhelyű C14 (Szics) (az ukrán szics szó második és harmadik betűje a 14-re hasonlít) szélsőjobboldali szervezet egyik vezetője.

Bejegyzésében a nacionalista vezető azt írta, „a messzi Nyugaton” a Tarasz Deak vezette Karpatszka Szics az államiság utolsó támasza. Hozzátette: az ellenség – a magyar soviniszták – pénzzel szórják tele az ukrán földet, árulókat toboroznak, hídfőállást készítenek. Szerinte ukrán területen már földalatti fegyveres magyar egységek működnek, amelyek évente kétszer a magyar hadsereggel gyakorlatoznak együtt. Az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat (SZBU) erőtlen, de a probléma létezését elismeri – vélekedett, megjegyezve, hogy Kárpátalján sok a kettős ukrán–magyar állampolgár.

A mukachevo.net hétfőn idézte Ilja Ponomarjovot, az orosz Állami Duma volt képviselőjét, aki az Obozrevatyeljnek nyilatkozva elmondta, Oroszország célja Ukrajna legnyugatibb megyéjében nem Kárpátalja tényleges elszakítása, mondjuk Magyarország javára, hanem a folyamatos desta­bilizálás.

„Ezt a kártyát Moszkva állandóan, meglehetősen régen kijátssza. De adott esetben a cél maga a nyomásgyakorlás Ukrajnára. Nem mondhatnám, hogy Moszkvának valamiért szüksége volna arra, hogy Kárpátalja Magyarországhoz kerüljön. De kétségtelenül szükséges, hogy ott állandóan magas legyen a szeparatizmus veszélye” – idézi a volt orosz honatyát a kiadvány.

A mukachevo.net a képviselő szavait kommentálva azt állítja, hogy miközben kiéleződik a viszony Kijev és Budapest között, az ukrán tömegtájékoztatási eszközökben egyre több információ jelenik meg az oroszországi és magyar politikusok közötti állítólagos szoros kapcsolatokról. Sőt, ezzel összefüggésben konkrét, az Orbán Viktor kormányfő közvetlen környezetéhez tartozó személyek neveit emlegetik.

(MTI/mukachevo.net/ntk)