„Mozgósítást” hirdetnek a Majdanon egy nagy politikai reform támogatására

2017. szeptember 19., 14:39 , 871. szám

Szeptember 20-án 14:15 órakor a kijevi Függetlenség téren meghirdetik a mozgósítás kezdetét arra az akcióra, amelynek célja támogatni a nagy politikai reformot: a választási rendszer megváltoztatását, a képviselői mentelmi jog korlátozását és a korrupcióellenes bíróság megteremtését – közölte a Facebook közösségi oldalon megjelent bejegyzésében Musztafa Najjem, a Petro Porosenko Blokkja párt parlamenti képviselője, akit az Ukrajinszka Pravda idéz.

Az akcióra október 17-én kerülne sor a fővárosban és Ukrajna valamennyi megyeközpontjában.

„A képviselők mentelmi jogának korlátozása (6773. sz. törvénytervezet) egyfelől lehetővé teszi a büntetőjogi felelősségre vonásukat általános alapon, másfelől megőrzi az indemnitásukat – nem ad lehetőséget az üldözésükre politikai álláspontjuk és nyilatkozataik miatt” – írta Najjem.

A képviselő szerint a választási rendszer módosítása eltörölné a 2011-ben a Janukovics-rezsim érdekében kialakított vegyes választási rendszert, illetve helyette nyílt regionális listás arányos választási rendszert vezetne be.

„Ehhez haladéktalanul el kell fogadni a 1068-2. számú törvénytervezetet. Ez fontos része a Koalíciós Megállapodásnak, Ukrajna nemzetközi kötelezettsége és Petro Porosenko elnök választási ígérete, amely az ukrán politikai elit minőségi megújításának biztosítéka” – jelezte.

Najjem ezen kívül a korrupcióellenes bíróság létrehozásának jelentőségét hangsúlyozta. A parlament előtt lévő 6011. számú törvénytervezet elfogadásának fontosságát alátámasztandó emlékeztetett azoknak a kijevi Szolomjanka kerületi bíróság előtt lévő, vezető politikusok elleni ügyeknek a tucatjaira, amelyeket véleménye szerint a jelenlegi bíróságok nem tudnak elfogulatlanul tárgyalni.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)