Sokat köszönhet Magyarországnak az egészségügyi intézményrendszer

70 millió forint értékű támogatás a kárpátaljai gyermekek javára

2017. szeptember 25., 16:24 , 872. szám

A magyarországi Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) által Kárpátalja számára összegyűjtött 120 millió forintból 70 milliót átadott a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatnak, hogy szervezze meg a támogatás legjobb felhasználását az itteni egészségügyi ellátórendszeren keresztül a kárpátaljai gyermekek javára. A támogatásból többek között teljesen felújították és felszerelték a Nagyszőlősi Járási Kórház Gyermekosztályát, életmentő készülékeket adományoztak a Beregszászi Járási Kórház Gyermekosztályának, valamint Mezőváriban a roma gyerekek nevelésével foglalkozó egyházi óvoda átalakításához, téliesítéséhez és a gyerekek étkezéséhez járultak hozzá.

Az említett támogatások és fejlesztések átadására szeptember 25-én Kárpátaljára utazott Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke, aki egyben a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületének elnöke, elkísérte Edvi Péter, az Egyesület ügyvezető alelnöke, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Alapítvány elnöke, a Megyei Jogú Városok Szövetsége képviseletében pedig Kriza Ákos, Miskolc polgármestere. Csatlakozott hozzájuk Keskeny Ernő kijevi magyar nagykövet, Buhajla József ungvári magyar főkonzul és a kárpátaljai konzuli testület több tagja, valamint ukrán részről Barta József, a Kárpátaljai Megyei Tanács alelnöke, Viktor Mikulin kormányzóhelyettes és Bíró Erzsébet, a Kárpátaljai Megyei Közigazgatási Hivatal Egészségügyi Főosztályának helyettes vezetője.

A vendégek először a beregszászi kórházba látogattak el, ahol az átadási ünnepségen Kövér László hangsúlyozta, megtiszteltetésnek tekinti, hogy a gyermekmentő szolgálat nevében adhatja át Kárpátalján a Megyei Jogú Városok Szövetségének adományait gyermekegészségügyi intézményeknek összesen 70 millió forint értékben. Fontos, hogy ez a támogatás a beteg gyermekek gyógyulását szolgálja, és egyúttal szimbolikus üzenet is, hogy Magyarország szeretne jó kapcsolatokat ápolni Ukrajnával, szeretne a kárpátaljai embereken segíteni, nemzetiségüktől függetlenül – tette hozzá, kiemelve, hogy Magyarország nem hagyja magukra a kárpátaljai magyarokat sem.

Edvi Péter, a több éve tartó kárpátaljai humanitárius segélyakciót lebonyolító Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat ügyvezető alelnöke elmondta, az MJVSZ mellett a Kárpátaljára irányuló gyermekegészségügyi támogatásokhoz jelentős mértékben járult hozzá a magyar kormány is. Reményét fejezte ki, hogy a gyermekosztály intenzív részlegének átadott közel egymillió forint értékű életfunkció-kijelző és -fenntartó készülékek nagymértékben hozzájárulnak a súlyosan beteg gyermekek sikeres gyógyításához. Azt is elmondta, hogy a gyermekmentő szolgálat Kárpátalja valamennyi járását ellátta a csecsemők hallásvizsgálatára szolgáló készülékkel, így a megye egész Ukrajnában, a fővárost is beleértve, első helyen áll az újszülöttek korai hallásdiagnosztikáját tekintve.

Kriza Ákos, Miskolc polgármestere azt emelte ki, hogy a Megyei Jogú Városok Szövetsége az utóbbi években több mint 100 millió forintot juttatott el adományként Kárpátaljára, amely összeg kétharmada a gyermekegészségügyet szolgálja.

Viktor Mikulin, Kárpátalja kormányzóhelyettese a megye vezetése nevében köszönetet mondott a magyarországi mecénásoknak és a magyar kormánynak a kárpátaljai gyermekegészségügynek nyújtott felbecsülhetetlen értékű támogatásért. Reményének adott hangot, hogy hamarosan rendeződnek a problémák, és helyreállnak Ukrajna és Magyarország példaértékű kapcsolatai.

Barta József, a Kárpátaljai Megyei Tanács alelnöke hangsúlyozta, hogy Magyarország Ukrajna legjobb barátja annak függetlensége óta. Nagyon sok területen támogatja országunkat Magyarország, de talán az egyik legfontosabb terület az egészségügy, mert nincs fontosabb számunkra, mint a gyermekeink egészsége. A KMKSZ alelnöke bízik abban, hogy az oktatási törvény kapcsán kialakult helyzet ellenére is fennmarad a megyénk és Magyarország közötti gyümölcsöző együttműködés.

Kövér László újságrói kérdésre válaszolva az új ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatban elmondta: „A gyermekek gyógyítása mellett nagyon fontos a gyermekek oktatása is, ezért katasztrofális döntésnek tartom mindazt, amit az ukrán parlament ezen a téren megalkotott, és nagyon bízom benne, hogy Petro Porosenko elnök bölcsen fogja megoldani a helyzetet, s a törvény nem lép majd életbe. Remélem, Ukrajnában megtalálják a módját annak, hogy a magyar emberek gyermekei anyanyelvükön tanulhassanak az óvodától az egyetemig” – emelte ki.

A házelnök kijelentette, az ukrán törvényhozók döntése ellentmond egyebek mellett annak a jó viszonynak, amely a magyar–ukrán kapcsolatokat az elmúlt 26 évben jellemezte. Hangsúlyozta: „Nem adtunk rá okot, hogy az ukrán politikusok így elbánjanak a kárpátaljai magyarokkal, ezért a leghatározottabb formában adtunk hangot a véleményünknek, és a leghatározottabb formában fogjuk ezt megtenni a jövőben is.” Megjegyezte, hogy e problémának nem szabad kihatnia a humanitárius és az emberek közötti kapcsolatokra. Azt is elmondta, hogy az Ország­gyűlés összpárti határozata az oktatási törvény ügyében komoly jelzés Ukrajna felé.

Dr. Papp Erika, a Beregszászi Járási Kórház Intenzív Osztályának osztályvezető főorvosa elmondta: „Osztályunk hatágyas. Egy külön kórteremben van két betegágy a gyermekek ápolására. Megfelelő berendezésekkel el vagyunk látva, de minden berendezés periodikusan felújítást igényel, és nem mindig olyan tempóban történik ez, ahogyan mi szeretnénk. Ezért ez a mostani adomány óriási segítség a számunkra. Köszönjük a magyar kormánynak ezt a segítséget, reméljük, hogy a most kapott eszközökkel minőségi kezelést tudunk majd biztosítani a kis betegeink számára. Kórházunkban évente 50-60 gyerek részesül intenzív terápiában.”

Dr. Bíró Erzsébet, a megyei egészségügyi főosztály főosztályvezető-helyettese a Kárpátaljának elmondta: „A kórházainknak juttatott pénzforrás 60-70 százalékát fizetésre kell költeniük, aztán ott van még a rezsi, a kötelező gyógyszerek stb. Tehát eszközbeszerzésre gyakorlatilag nem marad forrás, nagyon rossz a kórházaink költségvetésének struktúrája. Mindenképpen kellene lennie olyan külön forrásnak, amely biztosítaná a kórházak gyógyászati eszközökkel és gyógyszerekkel történő ellátását. A mostani támogatóról tudni kell, hogy tavaly tavasszal volt itt először a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat küldöttsége Edvi Péter vezetésével. Amikor meglátták, hogy a gyermekosztályok milyen állapotban vannak, elhatározták, hogy segítenek a kárpátaljai gyerekeknek. Tavaly elkezdődött ez az akció, már akkor is kapott a beregszászi és nagyszőlősi gyermekosztály orvostechnikai eszközöket. A megyében tíz szülészet kapott a halláskárosult újszülöttek kiszűrésére alkalmas készüléket. Látva az itteni problémát, két gyermek fülébe cochleáris implantátumot ültettek be Magyarországon, a műtéteket ugyancsak a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat finanszírozta. De voltak olyan gyermekek is, akiknél életmentő műtéteket végeztek a Semmelweis Egyetemen, úgyszintén a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat finanszírozásában.”

Még aznap ünnepélyesen felavatták a Nagyszőlősi Járási Kórházban azt a közel 36 millió forintnyi magyarországi támogatással felújított 75 ágyas gyermekosztályt, ahol mintegy háromezer gyermeket gyógyítanak évente. A kárpátaljai egészségügyi szakemberek véleménye szerint a felújított, európai szabványoknak mindenben megfelelő, korszerű nagyszőlősi kórházi gyermekosztályhoz hasonló nincs Ukrajna egyetlen járásában sem.

Kárpátaljai programjának befejezéseként Kövér László a beregszászi járási Mezőváriban felkereste a Kárpátaljai Református Egyházkerület (KRE) által fenntartott Immánuel roma óvodát, és tájékozódott az intézmény helyzetéről. Zán Fábián Sándor, a KRE püspöke ismertetőjében többek között elmondta, hogy a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a 40 növendékkel működő korszerű létesítmény kéthavi fenntartási költségeit fedezte, és konyhai berendezések beszerzését támogatta idén, ami jelentős hozzájárulás az óvoda költségvetéséhez.

dózsa/mti