Az eső sem tudta elrontani a hangulatot

III. Guti Őszi Fesztivál

2017. szeptember 27., 10:56 , 872. szám

A kitartó eső sem tudta megzavarni a szeptember 23-án harmadik alkalommal megszervezett Guti Őszi Fesztivált. A KMKSZ helyi és járási szervezete által szervezett rendezvényen volt birkózóbemutató, fellépett számos ismert előadó, tánc­csoport, könnyű- és népzenei együttes. A gyerekek kézműves-mesterségekkel ismerkedhettek, és a rendezvény keretében festészeti kiállítást és fotókiállítást is megtekinthettek az érdeklődők.

A rendezvény kezdetén a Beregszászi Birkózó Sportegyesület birkózónövendékei tartottak bemutatót, megmutatva a kötöttfogású birkózás szépségeit. A bemutatónak a sportág népszerűsítése mellett az adott apropót, hogy a guti Deák Zoltán idén Ukrajna bajnoka lett a 15 éves korosztályban, az 59 kilogrammosok súlycsoportjában. Később az ifjú birkózók és a helybéli fiúk négyfős csapatai kötélhúzásban is megmutatták erejüket, amiért ajándékokat kaptak a szervezőktől.

A szűnni nem akaró eső miatt az óvoda nagytermében nyitották meg a rendezvényt. Kulcsár Ferenc beregszászi magyar konzul rámutatott, hogy bizony, van mit ünnepelnünk ősszel, hisz ebben az évszakban tudjuk feltölteni a kamránkat úgy, hogy az a télen, sőt akár egy éven keresztül is kitartson.

Sin József, a Beregszászi Járási Tanács elnöke, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke kijelentette: „A gutiak is megérdemelnek egy vidám napot. A község lakói részt vesznek minden közös magyar programban, mint például a Magyarok Kenyere akcióban. Remélhetőleg megmarad ez a közösség a jelenlegi nehéz gazdasági helyzet ellenére is, ezt igyekszik elősegíteni a magyar kormányzat által finanszírozott Egán Ede Gazdaságfejlesztési Program is, amelybe sokan bekapcsolódtak a faluból. Csak a földprivatizációs program keretében közel 500 ezer hrivnyát fordított az alapítvány a guti gazdák földtulajdoni okmányainak elkészítésére. Ugyancsak anyaországi támogatással zajlik egy óvodafelújítási program, amely keretében megújul majd a guti óvoda is, amiben remélhetően össze tud majd a falu fogni” – hangsúlyozta Sin József, a rendezvény egyik főszervezője, majd kiosztotta a földrészlegek kataszteri számát igazoló elkészült dokumentumokat.

Halász László, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal Művelődési és Turisztikai Osztályának vezetője emlékeztetett arra, hogy a fesztiválon fellépő fiatalok számára nagyon fontos, hogy a jelenlévők előtt megmutassák tehetségüket, a magyar kultúrának azt a részét, amelyet itt őriztek meg. Azt kívánta végezetül, hogy a rendezvényen mindenki találja meg azt a pillanatot, amelynek örülni tud.

Nagy Szabolcs református lelkész Isten igéjével köszöntötte az ünneplőket, hangsúlyozva, hogy a keresztény ember életében is ott van a táncnak, a szórakozásnak a lehetősége. De közben nem feledkezhetünk meg a két nagy isteni parancsolatról, hogy szeressük Istent teljes szívünkből és szeressük felebarátunkat is, úgy, mint saját magunkat.

Díjazták a szervezők az iskolai Arany Ősz terméskiállítás legszebb kompozícióit összeállító tanulókat, különdíjat kapott Tóth Ákos Kristóf, az első három helyen pedig Deák Orsolya, Dóka László és Bíró János végzett.

A teremben az óvodások kedves őszköszöntő műsora után megnyitották a kizárólag a fesztivál ideje alatt látható festménykiállítást, ahol két ifjú festőművész: Sárközi Kitti és Tóth Anita, valamint a jól ismert beregszászi Horváth Anna munkáit tekinthették meg az érdeklődők. A teremben tematikus fotókiállítás is várta az érdeklődőket, Sin József gyűjtötte össze és nagyította ki a Gut község régmúltját bemutató fényképeket, s a tárlatot az újabb idők guti eseményeit felvillantó saját felvéte­leivel egészítette ki.

Amikor elcsendesedett az eső, a szabadtéri színpad elé csalogatta a közönséget a Beregszász Dixie­land Band kellemes zenéje. A gazdag kulturális program keretében színpadra lépett Nagy Anikó, az Ungvári Filharmónia énekesnője, aki operettrészleteket énekelt, majd énekelt még Péter Kitti, Halász László, Halász Dóra, Medve Ljudmilla és a guti Peres Dóra. Fergeteges néptáncokat és modern táncokat mutatott be a Kisbégányi Általános Iskola tánccsoportja, a Mezőgecsei Kultúrház Folklórcsoportja, a nagybégányi Krisztina Táncegyüttes, valamint a Guti Kultúrház Táncegyüttese. Jó magyar muzsikát játszott a Sodró és a Komótos népi együttesek tagjaiból összeállt zenekar, amely később nagy sikerű táncházat is tartott.

A bográcsosfőző verseny fődíját a szernyei Tóth Gyulának ítélték oda a szervezők, második helyen a beregújfalui Tóth Bertalan végzett, harmadik helyen pedig Hiába András Sárosorosziból. A finom saslikot pedig Tóth Árpád sütötte.

A gyerekek a gáti Lőrinc Ágota és Mátyus Erika sátrában krepp-­papírból készíthettek virágokat és képeslapokat, a benei Szolnoki Erzsébettől kereten szövést, Anicka Hadady Csillától pedig horgolást lehetett tanulni.

A rendezvényt a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezete, valamint helyi vállalkozók támogatták.

Végül már az időjárás is jóra fordult, és mindenki önfeledten táncolhatott a Sztereó együttes muzsikájára.

Badó Zsolt