A vereckei emlékmű elleni merényletet akadályoztak meg

2017. október 2., 14:55 , 873. szám

Elfogtak egy Cserkasszi megyei lakosokból álló bűnözői csoportot, amely a magyar emlékmű felrobbantására készült Kárpátalján – közölte hétfőn a Facebook közösségi oldalon Arszen Avakov belügyminiszter, akit az UNIAN hírügynökség idéz.

„Úton voltak végrehajtani a soron következő feladatot, felrobbantani az ukrán határon álló magyar emlékművet. A feladatot sürgősen végre kellett hajtani – az utóbbi időben kiéleződött az ukrán–magyar viszony. A Kárpátalja megyei Vereckei-hágón álló emlékmű elleni merénylet olaj lett volna a tűzre” – írta Avakov.

A belügyminiszter tájékoztatása szerint a bűnözők őrizetbe vétele során RGD–5 típusú kézigránátokat koboztak el tőlük, valamint egy speciálisan előkészített robbanószerkezetet, melyhez gázpalackot csatlakoztattak.

Az Ukrajinszka Pravda úgy tudja, hogy a nemzeti rendőrség a csoport két tagját fogta el, egy harmadik társukat pedig körözik. A portál információi szerint a csoport kapcsolatban állt a Régiók Pártja két egykori parlamenti képviselőjével, akik ma Oroszország területén tartózkodnak.

A rendőrségnek bizonyítékai vannak arra, hogy a csoportnak legalább kilenc bűncselekmény elkövetéséhez lehetett köze 2016–2017 folyamán. Így például 2017. június 6-án kézigránátot hajítottak az Egyesült Államok kijevi nagykövetségének területére, július 10-én robbanószerkezetet dobtak Lengyelország lucki konzulátusára, szeptember 21-én egy felrobbant kézigránáttól izraeli állampolgárok sebesültek meg Umanyban.

(unian.ua/pravda.com.ua/Kárpátalja)