Egészségügyi dolgozók ezrei maradhatnak munka nélkül

2017. november 8., 20:03

Az Egészségügyi Minisztérium tisztviselőinek szakmaiatlan döntései következtében ukrán egészségügyi dolgozók tízezrei maradhatnak munka nélkül – jelentette ki parlamenti felszólalásában Ihor Surma, a Legfelső Tanács egészségügyi bizottságának tagja, akit az UNN hírügynökség idézett szerdán.

A képviselő elmondása szerint az egészségügyi tárca döntése értelmében a Gazdaságfejlesztési és Kereskedelmi Minisztérium megszüntette a „vészhelyzeti orvosi asszisztens” (felcser) tisztséget, helyette a „paramedikus” munkakört vezetve be. Miután pedig többé nem létezik a felcseri tisztség, novembertől meg kell kezdődnie az elbocsátásuknak, véli a honatya.

Surma rámutatott: Ukrajnában nem létezik a paramedikusi szakma, ahogy a képzésükhöz szükséges oktatási bázis is hiányzik.

„Az Oktatási Minisztérium rendelete ellentmond a józan észnek… Tisztviselők által meghozott szakmaiatlan döntésekkel van dolgunk, melyek eredményeként egészségügyi dolgozók tízezrei maradhatnak nagyon gyorsan munka nélkül” – jelentette ki.

A honatya egyben felhívta Volodimir Hrojszman miniszterelnök figyelmét a kialakult helyzetre, és lépéseket sürgetett a megoldása érdekében.

Az UNN emlékeztet, hogy a parlament október 19-én fogadta el az egészségügyi reformot.

(unn.com.ua/Kárpátalja)