Újabb sikeres óvodaprojektek valósultak meg

2017. december 20., 17:43 , 884. szám

Tudósítóink az elmúlt hónapok során már több alkalommal számoltak be a kárpátaljai magyar óvodafejlesztésekről. Eddig 18 óvodát adtak át sikeresen a megyében. December 19-én még három óvoda átadására került sor a Beregszászi járásban. A magyar kormány által elindított óvodafejlesztési program keretében a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) irányításával 21 óvodát újítottak fel és adtak át idén.

A mostani felújított intézményeket Benében, Nagybaktán és Mezőgecsében adták át ünnepélyes keretek között. Az épületek felújítása során belső és külső munkálatokat végeztek el, valamint új bútorzattal látták el az óvodákat.

Az ünnepélyes átadók alkalmával Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztos kiemelte, hogy az építkezés nemcsak a felújításból áll, sokkal fontosabb az, hogy a falakon belül milyen szellemiség uralkodik. Az óvodaprojekten keresztül nemcsak az épületeket szeretnék megújítani, de az oda járó gyermekeken keresztül a szülőket, nagyszülőket és az egész közösséget. A kormánybiztos örvendetesnek nevezte, hogy Kárpátalja valamennyi településén egységesen és örömmel fogadják a közösségek, egyházi, politikai és civil szervezetek a fejlesztési programot. Szerinte ezzel új reményt sikerül plántálni a határon túli közösségekbe. A nehéz gazdasági lét kapcsán a kormánybiztos elmondta:„Szeretnénk olyan viszonyokat teremteni Kárpátalján, hogy ne kelljen külföldre menni dolgozni, hanem együtt maradjanak a családok, és együtt ünnepelve itt építsék a kárpátaljai magyar jövőt.”

Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak a segítségnyújtás kapcsán. Kiemelte, hogy az óvoda nagyon szép jelképe lehet annak, hogy közösségeinkben mindenben megújult és szellemiekben gazdag magyar élet indulhat el.

A benei óvodának a helyi iskolával való összevonása kapcsán Orosz Ildikó örömét fejezte ki, hogy mindebben partner volt a község és a járás is. 

Az elnök asszony mindhárom óvodában átadta a „Mesefát”, melyet jelképesen a kis lurkók egymásnak kézről kézre adogatva adtak át az óvó néninek, aki „elültette a fát”, amelynek ágain ezentúl minden napra egy mese terem.  Az ajándékkal projektor, laptop és vetítővászon is járt, melyek által a kicsik kedvükre csemegézhetnek majd a közel 55 gigabyte-nyi Magyar mesék kincsestárából. Az elnök asszony arra bátorította a csöppségeket, hogy nézzenek mesét mindennap, és azt otthon is bátran meséljék el családi körben.

A Benei Meseerdő névre keresztelt oktatási-nevelési komplexum az egykori uradalmi kastély épületében működik. A kastély a szovjet érában gyermek­otthonként üzemelt. 2013-ban felszámolták, aztán az épület üresen állt három évig, majd 2016-ban óvodaként kezdett üzemelni. Jelenleg 21 óvodás birtokolja, de az épület befogadóképessége sokkal nagyobb, így 2018-tól még 2 csoporttal bővül az intézmény. Az óvodafejlesztési programnak köszönhetően sikerült részben átfedni az épületet, illetve kijavítani a tetőszerkezetet. A felújítási munkálatoknak köszönhetően az új távhővezetéket a korszerű szigetelt csövekkel a föld alatt vezették el. Megújultak a csoportszobák falai és padlózata, a mosdókban felújították a vízvezetékrendszert, a bölcsődei csoport termeiben korszerűsítették a fűtési rendszert, megújult az udvari járda is. A támogatás révén sikerült korszerűsíteni az intézmény konyháját, valamint megjavítani és üzembe helyezni a víztisztító rendszert. Az óvoda új bútorzattal is gazdagodott. A benei intézmény felújítására 1 218 212 hrivnyát fordítottak.

A Nagybaktai Meggyecske Oktatási-Nevelési Komplexumban óvoda és elemi iskola működik. 2017-ben a szülők kérésére magyar csoport nyílt, és megindult az óvodában a magyar oktatás. A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében felújításra kerültek a magyar óvodai csoport termei. Újrafestették a falakat, lecserélték a padlóburkolatot, a csoportszoba bejárati ajtaját, valamint felújították a vizesblokkot. Megújult a belső lépcsőház, és új bútorzattal is gazdagodott az óvoda. A nagybaktai óvoda felújítási költsége 417 962 hrivnya volt.

A Mezőgecsei Cinkeház óvodában jelenleg három csoport működik 53 fővel, a gyermekek ellátásáról és oktatásáról 16 fős személyzet gondoskodik. Itt a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében 1 524 429 hrivnya értékben végeztek felújításokat. A munkálatok során sikerült átfedni az épületet, megújultak a csoportok termei (a padlóburkolat cseréje, a mosdó- és WC- kagylók cseréje, a bölcsőde játszótermének belső szigetelése, a csoportszobák ajtóinak cseréje, a világítótestek cseréje, a falak festése), megtörtént a folyosó csempézése, 2 ablak cseréje, a pavilon csempézése és tetejének átfedése, az óvoda körüli járda lerakása.

Az intézmények falán a felújítási munkálatok befejezése alkalmából elhelyezett emléktábla leleplezése után az óvodavezetők végigkalauzolták a vendégeket az óvodák felújított termein, és aláírták az együttműködési szerződést.

VE