Elfogadták a megyei költségvetést

2017. december 25., 15:31 , 885. szám

December 21-én megtartották a Kárpátaljai Megyei Tanács 9. ülésszakának második plenáris ülését, melyen negyvenegy napirendi kérdést vizsgáltak meg.

Az ülésszakok közötti időszakban ismét kárpátaljaiak – december 12-én a 24 éves beregszászi járási Mihajlo Kusnyir, december 18-án a 34 éves rahói Timofij Henyisi és a 37 esztendős ungvári Andrij Szipavka – vesztették életüket a kelet-ukrajnai harcokban. A megyei képviselők egyperces csenddel adóztak az elhunytak emlékének. Majd Mihajlo Rivisz felszólította a jelenlévőket, hogy az újévi–karácsonyi ünnepek alkalmából vegyenek részt a jótékonysági akciókban, ne feledkezzenek meg a hátrányos helyzetű honfitársainkról, különös tekintettel az ATO-ban elesettek családjaira.

Ezután a tanács elnöke tájékoztatta a képviselőket a plenáris ülések közötti történésekről. Megyénkbe látogatott Visocina vidék küldöttsége Dragoslav Ribával, a Cseh Köztársaság tűzoltó mentési szolgálata vezérigazgatójával az élen. Ők a nagydobronyi és a dolhai (Dovhe) tűzoltóegységnek ajándékoztak modern tűzoltó-felszereléseket. Kárpátalja vezetése találkozott Vladislav Ortillel, a lengyelországi Kárpátaljai vajdaság (Województwo podkarpackie) vezetőjével és Rafał Wolskival, Lengyelország lembergi főkonzuljával. Megvitatásra került a gyalogos határforgalom megnyitásának kérdése a Lubnya–Voloszate történelmi határátkelőn. A Kárpátaljai Megyei Tanács és Borsod-Abaúj-Zemplén megye hozzájárulásával testvértelepülési megállapodást írt alá Huszt és Szirmabesenyő polgármestere.

Mihajlo Rivisz ismertette a közelmúltban történt kinevezéseket: Okszana Babunics lett a megyei művelődési főosztály igazgatója, Mihajlo Petriskót a megyei szociális védelmi főosztály igazgatójává nevezték ki.

Az elnök ezek után átadta Horváth Sándor írónak, a Kárpáti Igaz Szó főszerkesztő-helyettesének, Ukrajna Nemzeti Írószövetsége Kárpátaljai Megyei Szervezete, a Magyar Írószövetség, valamint az Ukrán Újságírók Szövetsége tagjának sokéves tevékenységéért, a megye társadalmi-kulturális és irodalmi életében való aktív részvételéért a megyei tanács és a megyei állami közigazgatási hivatal Kárpátalja fejlesztéséért érdemérmét.

Mint ismeretes, a több napig tartó heves esőzés, havazás, majd olvadás következtében megyénkben december 15-től három árhullám vonult le, melyeknek következtében több ezer hektár mezőgazdasági terület került víz alá, számos településen közel ezer ingatlant öntött el a víz, és néhány útszakaszt is le kellett zárni a forgalom elől. A képviselői testület felszólítására Volodimir Pljuscs, a vízgazdálkodási főosztály helyettes vezetője tájékoztatta a jelenlévőket a kialakult helyzetről. A semmitmondó beszámolót a képviselők konkrét kérdésekkel igyekeztek hatékony mederbe terelni. Kiderült, hogy megyénk az elmúlt négy évben egyetlen kopijkát sem kapott a központi költségvetésből árvízvédelmi munkálatokra. A képviselők egyetértettek a kialakult helyzet súlyosságával, amikor is az ország vezetése nem reagált a Kárpátalján kialakult árvízgondokra. Nem úgy, amikor a parlamentet vagy a főügyészt kell védeni – akkor van akár ezer jól felszerelt rendőr, az ún. magánhatár vagy a 2015-ös munkácsi lövöldözés idejére is kisebb hadsereget irányítottak megyénkbe helikopterekkel és páncélautókkal, viszont amikor az árvízkárosultakat kellett kimenteni a víz fogságából, akkor azt önerőből voltak kénytelenek megoldani a kárpátaljaiak.

Több képviselő felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy az 1998-as árvíz óta már közel 20 év telt el. A megye mégsem rendelkezik megfelelő projektekkel az ehhez hasonló esetekre. A szakember megjegyezte, hogy vannak tervek, és alig egy hónap hiányzott azok megvalósításához. Így ott, ahol korábban 100-150 méteres szakaszon nem volt védelmi töltés, most egy egész kilométeres szakaszon nincs, mert elmosta a víz. A szakember alátámasztotta, hogy emiatt 5 millióról 7 millió hrivnyára nőtt az árvízvédelmi munkálatok költsége.

Valamennyien egyetértettek azzal, hogy könnyebb megelőzni a katasztrófát, mint aztán felszámolni a károkat. A decemberi árvizet regionális természeti csapássá nyilvánította a Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálata, és most abban bíznak megyénk vezetői, hogy a tartalékalapból megérkezik a szükséges összeg Kárpátaljára. Ugyanis, mint ahogy elhangzott, nem a harmadik világ országa vagyunk, és elfogadhatatlan, hogy Kijev maradékelv alapján finanszírozza Kárpátalját. Mihajlo Rivisz kihangsúlyozta, hogy követelni kell a megye számára életbevágóan fontos program finanszírozását.

Mivel a napirendi kérdéseket az ülést megelőzően részletesen megvizsgálták az állandó bizottságok ülésein, a képviselők gyors ütemben megszavazták a megfelelő határozatokat. Többek között jóváhagyták a megyei tanács elnökének beszámolóját, a 2018-as megyei költségvetést, amely Kárpátalja szempontjából az egyik legfontosabb pénzügyi dokumentum, valamint a megyei tanács 2018-as évi munkatervét.

Ezután a testület megvitatta a képviselői beadványokat is. Denisz Man felszólította a képviselőket, hogy támogassák a falusi turizmusról szóló törvénytervezetet, melynek Brenzovics László parlamenti képviselő, a KMKSZ elnöke is a társszerzője. Elfogadták a KMKSZ-frakció által benyújtott beadványt, melyben a Vérke-hídon áthaladó teherforgalom ellenőrzésének szükségességét vetették fel a Beregszász–Nagyszőlős–Felsőveresmart gépkocsiúton. Ismeretes, hogy a híd balesetveszélyes állapotban van, ezért betiltották a rajta áthaladó teherforgalmat, ám a kamionsofőrök nem hajlandóak tudomást venni az útvonal-­módosításról.

A Kárpátaljai Megyei Tanács a megye élettevékenysége szempontjából fontos határozatokat hagyott jóvá, és megszavazta az Ukrajna államfőjéhez, a Legfelső Tanács elnökéhez, a miniszterelnökhöz intézett felhívásokat és beadványokat.

Az ülés munkájában részt vett Vjacseszlav Gyidkivszkij, az Ukrán Állami Közlekedésbiztonsági Szolgálat vezetőhelyettese és Hrihorij Szkopnenko, a Legfelső Tanács Apparátusa helyi önkormányzatokkal együttműködő főosztályának vezetője.

Az ülés végén a Kárpátaljai Megyei Népi Kórus ukrán, magyar, szlovák nyelven felcsendülő karácsonyi dalokkal kedveskedett a képviselői testületnek.

Rehó Viktória