8 ezer adag kanyaró elleni védőoltást juttatott a magyar kormány Kárpátaljára

2018. január 26., 18:23 , 889. szám

Magyarország kormánya a napokban úgy döntött, hogy újabb, ezúttal nyolcezer adag kanyaró elleni oltóanyagot biztosít térítésmentesen Kárpátalja számára. A szállítmány célja enyhíteni a megyében kialakult súlyos járványügyi helyzetet.

– Kétszer ad, aki gyorsan ad – hangsúlyozta dr. Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztos azon a rögtönzött sajtótájékoztatón, amelyet Ungváron a Kárpátaljai Megyei Egészségügyi és Járványügyi Központ udvarán pénteken tartottak. A kormánybiztos elmondta, már múlt héten a megyei gyermekkórház fertőző osztálya tetőszerkezetének az átadásakor tapasztalták Munkácson, hogy zsúfolásig megteltek a kórtermek kanyaróval fertőzött gyermekekkel. Aztán a hírekből értesültek, hogy karantént vezettek be először a Técsői, majd azt követően más járásokban is.

Amikor szerdán meghallottam a hírekben Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzójának kétségbeesett jelzését, hogy egyetlen kanyaró elleni vakcina sem maradt a megyében az állami egészségügyi szolgálatnál, akkor fordultam Balog Zoltánhoz, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjéhez, akinek a nélkülözhetetlen támogatásával, 8 ezer rendkívül korszerű, háromkomponensű vakcinát hoztunk Kárpátaljára adományként. Mintegy 330 ezer euró, azaz 104 millió forint értékű adományt adtunk át a megye vezetésének és a megyei Vöröskeresztnek. Ez a 2017 márciusában eljuttatott adományt egészíti ki és reméljük, hogy az ígért 20 ezer adagot 2018 első negyedévében le tudjuk szállítani, – összegezte a humanitárius segélyakció eredményét Grezsa István, majd megjegyezte:

– Mint orvos is biztonsággal állíthatom, hogy a kanyarófertőzés nem nemzetiségfüggő, minden rászoruló kárpátaljai gyermek számára, nemzetiségétől függetlenül védettséget adhat.

Magyarországon a kanyaró elleni védőoltásokat 1969-ben vezették be életkorhoz kötött kötelező oltások formájában, és 1989-től a hosszú távra szóló védettség kialakításáért bevezették az újraoltást. Magyarországon csak néhány behurcolt, elszigetelt eset fordult elő, honi eredetű kanyarómegbetegedés 2002 óta nem történt.

Köztudott, hogy az elmúlt hónapokban Ukrajna-szerte, így Kárpátalján is terjed a kanyaró és gyakorlatilag nincs oltóanyag.

– Kárpátalja utoljára 2016-ban kapta meg a szükséges oltóanyag-mennyiséget. Tavaly az egészségügyi minisztérium a védőoltások kevesebb mint egyharmadát szállította le – mondta Hennagyij Moszkal, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal elnöke, aki azért volt kénytelen Magyarországhoz fordulni, hogy humanitárius segélyként juttasson vakcinákat Kárpátaljára, mert kritikus közegészségügyi helyzet alakult ki megyénkben a védőoltások hiánya miatt.

Hennagyij Moszkal több alkalommal személyesen kérte Uljana Szuprunt, Ukrajna megbízott egészségügyi miniszterét, hogy minél előbb jutassanak megyénkbe kanyaró elleni védőoltást, mert Kárpátalján terjed a kanyaró és a megyében már két hete elfogyott az oltóanyag. Az Ukrán Egészségügyi Minisztérium vezetői kedden 10 ezer adag oltóanyagot ígértek, ami egyelőre  nem érkezett meg, és arról sincs információ, hogy mikorra várható.

A kormányzó arról is beszélt, hogy Kárpátalján jelenleg nincs kígyómarás és veszettség elleni szérum sem, ezért a betegeket sürgősen külföldre kell szállítani gyógykezelésre.

A szállítmány átadását 2018. január 26-án, pénteken közép-európai idő szerint 11 órára hirdették meg, de még a humanitárius rakomány gyorsított eljárással történő akadálytalan átjutását biztosítani hivatott számos illetékes személy, illetve hatóság bevonása ellenére is csak késő délután érkezett meg az oltóanyag a megyei Köjál területére. Innen juttatják el a vakcinákat a járásokba.

Mihajlo Poljak, a Kárpátaljai Megyei Infekciós Kórház főorvosa elmondta, hogy mindig a gyerekek számát veszik alapul az oltások szétosztásakor. A most kapott 8 ezer adag közel egy hónapra lesz elegendő. Az előzetes számítások szerint 3 hónapra 20 ezer adag oltóanyagra van szükség megyénkben, ahhoz pedig, hogy mindenkit terv szerint beolthassanak, összesen több mint 80 ezerre lenne szükség.

Rehó Viktória