Porosenko: Megállapodtak az IMF-fel, mit és mikorra kell megtennie Ukrajnának a következő hitelrészlet fejében

2018. január 26., 12:49 , 889. szám

Ukrajna felgyorsítja a korrupcióellenes bíróság létrehozásáról szóló törvénytervezet előkészítését a második olvasatban való tárgyaláshoz a Legfelső Tanácsban a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) szemben vállalt kötelezettségeivel összhangban, melyek értelmében Kijevnek figyelembe kell vennie a Velencei Bizottság ajánlásait – jelentette ki Petro Porosenko ukrán elnök a davosi Világgazdasági Fórumon elhangzott beszédében, amelyet az UNIAN hírügynökség idéz csütörtökön.

Az elnök szerint Ukrajna nem törekszik a reformfolyamatok befagyasztására a politikai ciklus (a közelgő választások – a szerk.) miatt, szándékában áll jelentős előrelépést elérni a jó befektetési klíma megteremtése és ezzel együtt a gazdasági növekedés terén.

Az UNIAN emlékeztet, hogy Porosenko 2017. december 22-én nyújtotta be a parlamentnek a Legfelsőbb Korrupcióellenes Bíróság létrehozásáról szóló törvénytervezetet, illetve azt a módosító indítványt, amely a tervezet elfogadása esetén módosítani hivatott Az igazságszolgáltatásról és a bírák jogállásáról törvényt.

Az IMF részéről korábban a következő, immár ötödik hitelrészlet folyósításának feltételéül szabták a nyugdíjrendszer összhangba hozását a Valutalap és Ukrajna együttműködésének céljaival, beleértve a Nyugdíjalap hosszú távú pénzügyi stabilitását, valamint a privatizációs törvény elfogadását, a gázárak hozzáigazítását a világpiaci árakhoz, a korrupcióellenes bíróság létrehozását és egy olyan költségvetés elfogadását 2018-ra, amelynek hiánya nem haladja meg a GDP 2,5%-át.

Az Ukrán Nemzeti Bank most arra számít, hogy Ukrajna 2018-ban két, együttesen mintegy 3,5 milliárd dollárnyi hitelrészlethez is hozzájuthat a Nemzetközi Valutaalaptól.

(unian.ua/Kárpátalja)