Kijevben nacionalisták megakadályozták a kommunistákat röplapjaik osztogatásában

2018. február 8., 16:50 , 891. szám

Nacionalisták egy csoportja a Nemzeti Hadtestből megakadályozott két férfit az úgynevezett „antifasiszta mozgalomból”, hogy röplapokat osztogasson a fővárosban – jelentette az Ukrajinszka Pravda Szerhij Filimenkónak, a Nemzeti Hadtest egyik vezetőjének Facebook-bejegyzése nyomán.

Filimenko közölte, hogy a férfiak egyike „Szása Kononovics: a komszomolisták vezére, majdanellenes, szeparatista és egyszerűen hitvány ember”.

„A betiltott kommunista párt Kijevben létrehozta az »Ukrajnai Antifasiszta Bizottságot« és Szását nevezték ki elnöknek. Ma úgy döntöttek, hogy orosz rubeleken agitációs anyagot nyomtatnak, amelyen a »nácizmus« elleni küzdelemre szólítanak fel, s egy bizonyos Vagyim Papurát ábrázolnak rajta, a szeparatistát, aki május 2-án hunyt el Odesszában” – írta Filimenko.

A férfiak által osztogatott szórólapon a következő szöveg volt olvasható: „Állj ellent a náci megszállásnak”.

Az esetről közölt videofelvétel tanúsága szerint néhány férfi a földre teperte a két elfogott személyt, kicsavarták a karjukat, néhányszor arcul ütötték őket. Ezenkívül a nacionalisták követelték, hogy az elfogottak „kérjenek bocsánatot az ukránoktól”.

Az Ukrajinszka Pravda szerint az elfogott férfiak egyike beismerte, hogy ő kommunista.

A portál felidézi, hogy a Legfelső Tanács 2015 áprilisában betiltotta a kommunista és a náci rezsimek propagálását.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)