20 millió hrivnya sorsáról döntöttek

Beregszászi Járási Tanács

2018. február 28., 14:20 , 893. szám

Február 23-án a Beregszászi Járási Tanács 8. ülésszakának tizenötödik plenáris ülésén harminc kérdésről szavazott a jelen lévő 26 járási képviselő. A költségvetés módosítása során mintegy 20 millió hrivnya költségvetési forrás odaítéléséről döntöttek, jelentős összegeket fordítanak oktatási, kulturális és egészségügyi közintézmények felújítására, valamint rossz állapotban lévő útszakaszok felújítási tervdokumentációjának elkészítésére. Változni fog az iskolai étkeztetés rendje is szeptembertől. A járási tanács képviselői meghallgat­ták a Beregszászi Városi Ügyész­ség és a Beregszászi Járási Polícia vezetőinek a beszámolóját.

A tanácsülés kezdetén Petro Vdovenko, a Beregszászi Járási Választási Bizottság elnöke bejelentette, hogy a hatályos törvényeknek megfelelően az UMDSZ-frakcióban a lemondott Braun Béla képviselő helyét File Erzsébet foglalta el.

A képviselőknek beszámolt a Beregszászi Helyi Ügyészség munkájáról Volodimir Zsilkin főügyész, aki többek között elmondta, hogy 2017-ben közel 18%-kal több bűncselekmény történt a Beregszászi járásban és Beregszászban, mint 2016-ban, de ez még így is messze a legalacsonyabb Kárpátalja többi járásával összehasonlítva. Az elmúlt évben nem történt a Beregvidéken egyetlen szándékos gyilkosság sem, a rablások száma is csökkent, a lopások és a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények száma viszont jelentősen növekedett. A beregszászi ügyészséghez az elmúlt évben 547 kérelemmel fordultak, az ügyek közül 260-at sikerült helyben megoldani, 286 más hivatalhoz került, egyet pedig elutasítottak.

Géczy Tihamér KMKSZ-es képviselő az iránt érdeklődött, hogy mik a fejlemények a beregszászi félelemkeltő, nacionalista felvonulással kapcsolatos nyomozás vonatkozásában. A főügyész ezzel kapcsolatban nem tudta tájékoztatni a járási tanács képviselőit, hisz még nem zárult le a nyomozás.

Jevhen Kalitics ezredes, a Beregszászi Járási Polícia parancsnoka ugyancsak arról számolt be, hogy 11%-kal növekedett a hozzájuk befutott bejelentések száma, ami 2017-ben már 5221 jegyzőkönyvet jelentett. Elmondta, hogy 995 esetben büntetőeljárás is indult. Az elmúlt évben 226 ügyet adtak át a bíróságnak. Az ügyek között volt három szándékos súlyos testi sértés, mindhármat sikeresen megoldotta a polícia, a hat rablásból három esetben megtalálták az elkövetőket, a 23 csalásból 15-öt sikerült felgöngyölíteni, 12 balesetből 11-et zártak le idáig, illetve 19 esetben garázdálkodás, 16 esetben kábítószerrel kapcsolatos ügyben intézkedett a Nemzeti Polícia. Tizenhét embert kerestek az elmúlt évben, akik közül négy nyom nélkül eltűnt. Az ezredes köszönetet mondott a Beregszászi Állami Közigazgatási Hivatalnak, amely 200 ezer hrivnyát utalt ki a polícia számára egy Renault Duster márkájú gépkocsi megvásárlására, illetve az Asztélyi Községi Tanácsnak, amely 50 ezer hrivnyával támogatta a rendőrséget, amiből üzemanyagot vásároltak.

Bíró Tibor UMDSZ-es és Vass Ottó KMKSZ-es képviselők a 112-es segélyhívószám működésével és a községi körzeti megbízottak munkájával kapcsolatban tettek fel kérdéseket a járási polícia parancsnokának.

A képviselők döntöttek arról, hogy egyszerűsödik az iskolai étkeztetési rendszer adminisztrációja, amelyhez a szülők is hozzájárulnak majd. Tizenhat sportpálya építését támogatják a járás, ezen belül elsősorban iskolák területén. Jelentős felújítások finanszírozásáról döntöttek a képviselők, például a Beregszászi Járási Kórház és más, az egészségügy céljait szolgáló épületek, orvosi rendelők és felcserközpontok is megújulnak. Felújítások kezdődnek a bátyúi, a nagyberegi, a mezővári, a jánosi, a gáti, a muzsalyi, a halábori, a bótrágyi, az alsóremetei iskolákban. A Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium új épületszárnyának építését is támogatják, a klubok és kultúrházak közül a hunyadi, a halábori, a kovászói és a tiszacsomai újulhat meg állami forrásból. Ezúttal jutott pénz több művészeti iskola és községháza felújítására is.

Számos fontos közút felújításának tervdokumentációja már elkészült, így most többek között Gát és más községek egy-egy utcájának, illetve a Bátyú–Barkaszó–Jánosi és a Barkaszó–Zápszony közutak felújításával kapcsolatos tervdokumentációk elkészítésére is irányzott elő forrást a Beregszászi Járási Tanács. Jóváhagyták az Artos Kft. földbérleti szerződéséhez szükséges határozatokat, valamint átadták a volt tüdőkórház területét és objektumait a Beregszászi Városi Tanácsnak, mely autót biztosít a tüdőbetegek szállításához. A Beregszászi Járási Tanács határozatot fogadott el az önkormányzatok összukrajnai egyesületébe való belépésről.

dózsa