A polgárok 1,5%-a tagja valamelyik pártnak Ukrajnában

2018. március 10., 10:57 , 895. szám

Ukrajnában a vallási szervezetek és közösségek tagjai többen vannak, mint a párttagsággal rendelkezők – jelentette a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata.

A portál a Demokratikus Kezdeményezések Alap és a Razumkov Központ felmérése nyomán azt írja, az ország polgárainak abszolút többsége (85,3%) nem tagja semmilyen társadalmi szervezetnek.

A legtöbben Ukrajnában a szakszervezeti tagok vannak (4,9%), 2,9% tagja vallási egyesületnek, azaz ugyanannyian vannak, mint ahányan társadalmi szervezetekben tagok. A politikai pártokban 1,5%, a tudományos és művelődési, valamint alkotó egyesületekben pedig egyaránt 0,8-0,8% rendelkezik tagsággal.

Az idősebb válaszadók gyakrabban tagjai vallási egyesületeknek (a 60 évesnél idősebb megkérdezettek körében 4,2%, a 18–29 évesek között 1,3% a vallási egyesületek tagjainak aránya), míg valamely társadalmi szervezethez a fiatalabbak csatlakoznak gyakrabban (a tagok aránya 4% az ifjúság és 1,5% az idősebb válaszadók körében). A szakszervezetekhez döntően középkorúak csatlakoznak.

A Demokratikus Kezdeményezések Alap és a Razumkov Központ közös felmérése 2017. december 15–19. között készült 2004 válaszadó bevonásával Ukrajna valamennyi régiójában (a megszállt területek kivételével). A felmérést a Vidrodzsennya (Újjászületés) Nemzetközi Alap projektje keretében finanszírozták.

A Dzerkalo Tizsnya emlékeztet, hogy az Ukrán Sajtóakadémia adatai szerint 2018 februárjának elején a meghatározó ukrán tévécsatornák hírműsoraiban az információk 26%-a vonatkozott ukrajnai politikai eseményekre, ami a legalacsonyabb mutató 2013 óta. Tavaly szeptemberben a politikai hírek aránya 33% volt, 2017 februárjában pedig 40%.

(zn.ua/Kárpátalja)