Szavcsenko: nemzeti hősből terrorista?

2018. március 21., 16:51 , 896. szám

Az ukrán főügyész a kijevi parlament elleni terrortámadás szervezésével gyanúsította meg múlt csütörtökön Nagyija Szavcsenko parlamenti képviselőt, a csaknem két éve orosz fogságból szabadult volt katonanőt.

„A nyomozóhatóságoknak megdönthetetlen bizonyítékok vannak a birtokukban arra vonatkozóan, hogy Nagyija Szavcsenko, Ukrajna parlamenti képviselője személyesen tervelte ki és személyesen adott utasítást terrortámadás végrehajtására itt, ebben az ülésteremben” – jelentette ki Jurij Lucenko főügyész a törvényhozás plenáris ülésén felszólalva.

A tisztségviselő azt állította, hogy a tervezett támadásban az elkövetők gránátokkal akarták felrobbantani a kormánytagok és a hivatalnokok páholyait, a parlament kupoláját aknavetővel döntötték volna romba, majd gépkarabélyokkal terveztek végezni „az életben maradt képviselőkkel”.

Lucenko még aznap a törvényhozás elé terjesztette a képviselőnő mentelmi jogának felfüggesztésére vonatkozó kérelmet.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál meg nem nevezett forrásokra hivatkozva később azt írta, hogy Szavcsenko csütörtökön három gránátot és egy pisztolyt vitt be magával a plenáris ülésre. A hír szerint két kormánypárti honatya kivezette őt emiatt a teremből. Szav­csenko a parlament folyosóján újságíróknak nyilatkozva viszont azt mondta, hogy nem kivezették, hanem saját akaratából hagyta el a termet. A fegyverekkel kapcsolatosan azt elismerte, hogy van nála egy pisztoly, amit – mint mondta – kitüntetésként adományoztak neki. Azt nem árulta el, kitől kapta a fegyvert, és mentelmi jogára hivatkozva nem volt hajlandó a sajtó képviselőinek megmutatni táskája tartalmát.

A főügyész vádjaira reagálva kijelentette, hogy kész a nyilvánosság előtt hazugságvizsgálatnak alávetni magát.

A képviselők még csütörtökön határozatot fogadtak el, amellyel megszüntették Szavcsenko tagságát a parlament nemzetbiztonsági és védelmi bizottságában. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szintén csütörtökön hallgatta ki Szavcsenkót, akit Volodimir Ruban ügyében idéztek be. Rubant, a Tisztikar elnevezésű, állítólagosan a kelet-ukrajnai szakadárok fogságába esettek kiszabadításával foglalkozó civil szervezet vezetőjét egy héttel korábban vették őrizetbe az ukrán hatóságok Donyeck megyében a frontvonalnál lévő egyik ellenőrző pontnál. Az autójában egy egész fegyverarzenált találtak, amivel az SZBU szerint Kijevben készült terrortámadásokat végrehajtani. A híradások szerint Szav­csenkót a hatóságok Rubannal való együttműködéssel és államcsíny kísérletével is gyanúsítják. A képviselőnő kihallgatása után újságíróknak kijelentette: tudja, hogy „sok ukrán katona” egyetért vele abban, hogy egy katonai puccs „valószínű és helyén való” lenne most Ukrajnában.

Hétfőn Szavcsenko a főügyész leváltását kérte Porosenko elnöktől, mert szerinte a legfőbb ügyész megsértette az ártatlanság vélelmének elvét, amikor a törvényhozás épületében végrehajtandó terrortámadás kitervelésével vádolta meg őt a nyilvánosság előtt.

Ugyancsak hétfőn vált ismertté, hogy a parlament március 22-én, lapunk megjelenésével egy időben tárgyalja a Szavcsenko mentelmi jogának felfüggesztésére vonatkozó főügyészi beadványt.

Nagyija Szavcsenko 2016 májusában térhetett vissza Ukrajnába Oroszországból, ahol csaknem két éven át tartották fogva a Donyec-medencei fegyveres konfliktusban – ukrán oldalon való – részvételéért. Hazatérésekor hősként ünnepelték az országban, Petro Porosenko elnök még Ukrajna Hőse címmel is kitüntette. A volt katonanő viszont – elfoglalva Kijevben parlamenti képviselői helyét, amelyhez a Julija Timosenko volt kormányfő vezette, jelenleg ellenzékben lévő Batykivscsina (Haza) párt juttatta őt a 2014-es választásokon – azonnal szembefordult a jelenlegi kijevi vezetéssel. Azután, hogy bármiféle felhatalmazás nélkül tárgyalásokat folytatott szakadár vezetőkkel a Donyec-medencében, a Batykivscsina is kizárta frakciójából, így jelenleg független képviselőként politizál.

A Szavcsenko személye körül kipattant incidens kapcsán több kérdés is megfogalmazódott. Felmerült például, miként fordulhat elő, hogy a képviselők – Szavcsenko mellett sokan mások is – szabadon viselhetnek fegyvert a Legfelső Tanács épületében. A felvetés nyomán a kormánypártok mindjárt beterjesztettek a parlamentben egy törvénymódosító indítványt, amely a Rada dolgozóihoz és látogatóihoz hasonlóan a honatyák számára is megtiltja a fegyverviselést a Legfelső Tanács épületében, illetve több kormányhivatalban. A Rada kedd délután elfogadta a jogszabályt.

Mások arra keresik a választ ezekben a napokban, miként lehetséges, hogy a korábban nemzeti hősként tisztelt Szavcsenko mára sokak szemében a nép ellenségévé vált, akit terrorizmussal gyanúsítanak. Számos elemző az ukrán közélet egyik sajátosságának tartja, hogy hirtelen piedesztálra emelnek, majd ugyanolyan gyorsan levetnek onnan személyeket, miközben nemegyszer sem a felmagasztalásuk, sem utóbb a bírálatuk nem kellően megalapozott.

(MTI/unian.ua/zzz)