A biometrikus útlevelet igényelni tervezők egyharmada készül Európába

2018. március 24., 10:41 , 897. szám

A biometrikus útlevél igénylését tervező ukránok több mint fele (55%) minden eshetőségre számítva teszi ezt, egyharmaduk pedig (32%) azzal a konkrét céllal, hogy külföldre utazzék – derül ki a Research & Branding Group felméréséből, amelyet a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata ismertet.

A fiatalok a többi korosztálynál gyakrabban tervezik biometrikus útlevél igénylését európai utazás céljából. Gyakrabban kérnek útlevelet utazási céllal a megyeszékhelyek, valamint az ország nyugati és déli régiójának lakói is.

Azon ukrán polgárok közül, akik már rendelkeznek biometrikus útlevéllel, vagy igényelni szándékoznak az úti okmányt, 43% tervezi, hogy 2018-ban, élve a vízummentes utazás lehetőségével, felkeresi az európai országok valamelyikét. Ugyanakkor a 36%-uk nem tervezi, hogy a vízummentességnek köszönhetően Európába utazik.

Az adatokból kitűnik, hogy 2018 februárjában az ukrán lakosság 16%-a rendelkezett biometrikus útlevéllel, s további 28% készült igényelni az új típusú úti okmányt.

A felmérés 2018. február 7–16. között készült 1800 fős országos mintán.

(zn.ua/Kárpátalja)