Csak a saját zenénk ismeretével és annak minőségi életben tartásával lehet bekapcsolódni Kárpátalja kultúrájába

2018. május 2., 09:32 , 902. szám

Április 28-án a Viski Kultúrházban Pál Károly-emlékkoncertet és hagyományőrző batyus zenészbált szervezett a Hagyományok Háza Hálózat Kárpátaljai Kirendeltsége, és a Viski Falusi Zöld Turizmus Egyesület. Az esemény keretében Pál Károly zenészlegendára, pedagógusra emlékeztek.

„Pál Károly 1941. április 4-én született Visken. Munkássága és a zene iránti szeretete által generációk ismerkedhettek meg a magyar zenével és tánccal. Élete során elengedhetetlen volt számára, hogy ne csak művelője, de továbbörökítője is legyen kultúrájának. Hatására többek választották a zenei vagy táncos pályát. Nevéhez több minden kapcsolódott: számtalan zenésztanítványa mellett az ő nevéhez fűződik a viski Rajkó-zenekar megszervezése, a magyar iskola énektanára volt. Emellett a tanulói énekkarnak, valamint a tánccsoportnak a vezetését is ellátta nem lebecsülendő eredménnyel. A viski fúvószenekar létrehozását és vezetését is vállalta, sok-sok fiatalnak adva ezáltal elemi zenei alapismereteket. Majd elévülhetetlen érdemei voltak a Viski Zeneiskola megteremtésében és működtetésében is. Pál Károly titkát nem tudjuk megfejteni. Már kisfiú­ként versenyre kelve zenélt a nagyokkal, s miután zenei iskolázottságot is szerzett Ungváron, Kandikó utcai szülőházát Visk zenei életének központjává tette. Nyilván volt valami isteni kapcsolata a zenével és a harmonika gombjaival is, azért hangzott minden egyszerű és bonyolult, népi és klasszikus, komoly- és könnyűzenei dallam olyan magától értetődő szépséggel az előadásában, hogy aki hallotta, soha nem felejti el. És volt egy nagy szerető szíve, amelybe belefért Visk nagyközség magyar és ruszin népének nép- és műzenei világa, a sok-sok – mára már eltűnő – szórakozási alkalom ének- és táncrendje. És volt szorgalma és nagy-nagy akarata a tanuláshoz. Együtt kelni és feküdni a muzsikával, bárhol – legyen az lakodalom vagy színpad – igényes dallamvezetés és igényes harmónia-megoldások – ezek jellemezték. Szent teher, de súlyos teher ez az agynak és a szívnek. Talán ezért volt a korai halála is. Halála azonban arra is rádöbbent minket, hogy ne csak emlékezzünk rá, hanem az általa létrehozott értékeket őrizzük is meg. Hiszen csak a saját zenénk ismeretével és annak minőségi életben tartásával lehet bekapcsolódni a vidék és Kárpátalja kultúrájába” – olvasta fel Czébely Lajos helytörténész Pál Károlyról szóló életrajzi írását.

Az emlékkoncert kezdetén az egyperces néma emlékezést követően Hajgató Tamás beregszászi magyar konzul köszöntötte az egybegyűlteket és osztotta meg emlékező gondolatait a jelenlévőkkel. Szerinte Pál Károly olyan művész, zenész, tanár volt, akinek mindannyian sokat köszönhetünk. A zenészek olyan tudást köszönhetnek neki, amely megalapozta egész életüket. Minden hangszer egy külön színfolt, mindegyiknek a maga módján külön lelke van, és a lelket a zenész adja neki – mondta a konzul.

Hajovics Jaroszlav, Visk község polgármestere emlékezőbeszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy Pál Károly olyan zenészlegenda volt Visk község számára, akit nehezen lehet elfelejteni. 1966-ban, miután megnyílt a Viski Zeneiskola, ő lett az első igazgatója, munkássága nyomán sok tehetséges fiatal választotta a zenei pályát. Sokan ismerték, a községben szerették és megbecsülték. Mindig odafigyelt a környezetében lévő emberekre, jókedvű és közösségben gondolkodó ember volt, aki számára fontos volt, hogy amit tesz, azt népe javára tegye.

Az emlékező, köszöntő gondolatokat követően Pál Lajos, Pál Károly testvére harmonika­koncerttel emlékezett bátyjára, a viski zenészlegendára, akinek – elmondása szerint – ő is nagyon sokat köszönhet. Az egyórás előadás alatt olyan harmonikások léptek színpadra, akik valamikor együtt zenéltek Pál Károllyal, vagy a tanítványai voltak. A műsorban Pál Lajos tehetséges tanítványai is helyet kaptak, valamint ismert magyarországi harmonikások is hozzájárultak az emlékkoncert színvonalának emeléséhez. A programban klasszikus zenei, népzenei és könnyűzenei műveket hallhattak a megjelentek. A harmonika szerelmesei virtuóz játékuk által frenetikus élményekkel ajándékozták meg a közönséget. A koncert zárásaként olyan májusi szerenád-összeállítást muzsikáltak el, melyet egykor Pál Károly is sokat játszott május éjszakáján a viskiek számára. A magas színvonalú művészi produkciókat követően kiállításmegnyitóra került sor, melyet Néma Lajos, Pál Károly egykori tanítványa és Miklós Béla, a muzsikus kortársa nyitott meg. A fotókiállításon a zenészlegenda életének, munkásságának fontosabb momentumait tekinthették meg az érdeklődők.

Az emlékezést követően kezdetét vette a batyus zenészbál, melyet Pál Károly életében sokszor megszervezett és végigmuzsikált tanítványaival és zenésztársaival. A bált megelőzően a péterfalvai Kokas Banda és a Viski Bicskások népi együttes tartott táncházat az ifjak számára. A késő esti órákban pedig a jelenlegi és egykori viski muzsikusok álltak fel a színpadra, aminek köszönhetően éjszakába nyúló báli hangulat kerekedett.

Az esemény jótékonysági jellegű volt: az est folyamán 10 500 UAH gyűlt össze, mellyel a Viski Művészeti Iskolát és a helyi Mustármag Magyar Óvodát támogatták a szervezők. Az esemény támogatói a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Kárpátalja Kulturális Örökségének és Népi Hagyományainak Megőrzéséért Társadalmi Szervezet, a Viski Községi Tanács, valamint a helyi vállalkozók voltak.

Váradi Enikő