Gyermekszínjátszók találkozója Beregszászban

2018. május 8., 13:08 , 903. szám

2018. május 5-én a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház színpadát a gyerekek uralták, ugyanis ekkor került sor a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) által szervezett Gyermekszínjátszók találkozójára.

A találkozóra előzetesen az általános és középiskolai csoportok életkoruknak és képességeiknek megfelelő előadással nevezhettek. A verseny bemutatkozási lehetőséget nyújt a különböző csoportoknak, emellett biztosítja közöttük a kapcsolatépítést, valamint a szakmai visszajelzést is, ezáltal a gyerekek és vezetőik tapasztalatokat szereznek, amelyek később hasznukra válnak a színpadi munka során.

A találkozót Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke nyitotta meg, aki a világ egyik legnagyobb drámaíróját, William Shakespeare-t idézve – aki szerint „Színház az egész világ, és színész benne minden férfi és nő” – köszöntötte a jelenlévőket. Az elnök asszony leginkább a gyerekekhez szólt beszédében, s elmondta, hogy a színházon s a színjátszáson keresztül a gyermekek rengeteg szerepet ki tudnak próbálni, amelyek segítségével önmagukat is jobban megismerve fiatal felnőttkorukra magabiztossá válnak, akik tudják azt, hogy honnan jöttek, s van elképzelésük arról, hogy merre tartanak.

Gál Natália, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház művésznője örömét fejezte ki, amiért a találkozó által lehetőség adatik rengeteg tehetséges gyerek megmutatkozására. Ezenkívül, mint mondta hálát érez, amiért vannak olyan tanárok, akik szívügyüknek érzik, hogy a gyerekeket felkarolják, hogy megszerettetnek velük valamit, s hogy vannak olyan szülők, akik támogatják ebben gyermekeiket.

A köszöntők után a színpadot a gyerekek foglalták el. A három csoportból elsőként a beregdédai Csajraj Színjátszó Csoport tagjai léptek színpadra a Banyabalhé című előadással. Vezetőjük Simon Mónika, aki két éve vezeti a drámapedagógiai szakkört a helyi általános iskolában. Ezután a Shrek Tímea által vezetett Küllők, vagyis a Beregszászi 7. Sz. Általános Iskola csoportja mutatta be az Átok és szerelem című előadást. Végezetül a beregszászi színház Ficseri Gyermekstúdiója Janikovszky Éva Kire ütött ez a gyerek? című művét adtak elő kisebb-nagyobb dramaturgiai változtatásokkal. Felkészítőjük Vass Magdolna és Fornosi Domáreckájá Júlia.

Az előadások után a szakmai zsűri – Gál Natália (a zsűri elnöke), Sin Edina (a színház szervezője), Melnyicsuk Oleg (rendező) – ismertette az eredményeket: arany minősítést nyert a Csajraj Színjátszó Csoport, ezüst minősítést a Ficseri Gyermekstúdió, és bronz minősítést kapott a Küllők csapata. Az értékelés után a zsűri további szakmai tanácsokkal látta el a csoportok tagjait és vezetőiket.

Báder Alexandra