Timosenko „fakanállal” indítja elnökválasztási kampányát

2018. május 9., 14:32 , 903. szám

Meglepő filmecske jelent meg minap a televíziók képernyőjén és a világhálón. A felvételen Julija Timosenko, az ellenzéki Batykivscsina (Haza) párt vezére köszönti a cukrászokat szakmai ünnepük alkalmából (május 3.), majd a hozzávalókkal teli asztal mögül a kisütött túrólepény, a szirnyiki készítésének rejtelmeiről értekezik. Még mielőtt azt hinnék, hogy az ukrán Vasladynek elment az esze, eláruljuk, hogy a volt miniszterelnök maradt a kaptafánál, azaz a politikánál: a filmecske választási kampányának része.

A mintegy négy és fél perces műremek „eszmei mondanivalója” az utolsó másodpercekben hangzik el, amikor is az ukrán ellenzék vezéregyénisége, a hivatalban lévő államfő első számú kihívója a jövő tavasszal esedékes elnökválasztáson, emlékezteti Petro Porosenkót, az ország legnagyobb cukrászati vállalatának, a Roshennek a tulajdonosát, hogy ideje visszatérnie eredeti szakmájához (ti. a cukrászathoz).

A felvételt órák-napok leforgása alatt több ezren láthatták a világhálón és a televíziók képernyőin, ami mutatja, hogy a film senkit nem hagyott hidegen. Kétségtelen, hogy Timosenko megosztó személyisége az ukrán politikának, és ez a felvételhez a világhálón írt nézői kommentekből is kitűnik. Volt, aki mindennek lehordta őt, emlékeztetve az embereket, hogy a politikus egyszer már kifosztotta az országot, elárulta a demokratikus erőket, börtönbe csukták visszaélésért stb. Hívei ugyanakkor az egekig magasztalták a nagyszerű ötlet miatt, és amiért odaszúrt a hivatalban lévő elnöknek, méghozzá érzékeny területen, hiszen az államfő ígérete ellenére máig nem adta el a Roshent. Az apolitikus háziasszonyok némelyike megköszönte az ország Júliájának a szirnyiki elkészítésével kapcsolatos jó tanácsokat, mások azért írtak, hogy közöljék, semmi esetre se tennének cukor helyett steviát a lepénybe. Összefoglalva: még Timosenko legelfogultabb ellenfeleinek egy része is elismerte, hogy nagyszerű ötlet volt ez a kis főzőműsor. Bárcsak nemesebb célokat szolgálna ez a lelemény! – sóhajtottak az ország sorsáért aggódó hazafiak és Timosenko politikustársainak is hasonló kreativitást, hozzáállást kívántak.

A filmre a sajtó is felkapta a fejét és meghívták stúdióikba, szerkesztőségeikbe az éppen ráérő szakértőket, akik aztán elmondták, hogy a mű minden bizonnyal már Julija Timosenko választási kampányának része, amolyan arculatformáló akció, amelynek célja, hogy egyfelől saját oldalára állítsa vele a semlegeseket és a politika iránt közömbösöket, másfelől szimpatikus, megbízható, az ország irányítására méltó és alkalmas emberként mutatkozzék. Hozzátették, az akciónak akkor lenne érzékelhető a haszna igazán, ha az elsőt további hasonló filmecskék is követnék.

Mások arra hívták fel a figyelmet, hogy könnyen előfordulhat, Julija Volodimirivna alakításával új műfajt teremtett az ukrán politikában, s ahogyan az mifelénk lenni szokott, hamarosan politikustársai is átveszik a bevett fogást, hiszen a jövő márciusban esedékes elnökválasztásig még számos szakmai ünnep vár ránk a naptár szerint. Az élénk fantáziájúak máris látni vélik, hogy maga az elnök is megjelenik valamelyik tévécsatornán cukrászsüvegben, de még a visszafogottabbak is valószínűnek tartják, hogy a szereplésre hajlamos politikusok, mint mondjuk Oleh Ljasko, a nevét viselő Radikális Párt vezére, aki vitt már tehenet a kijevi parlament elé a cél érdekében, magáévá teszi az ötletet, s láthatjuk még, amint például a tehénfejéssel kapcsolatos jó tanácsokat osztogat a választóknak.

Míg a világháló közönsége imigyen szórakozik, a politikusok a közvélemény-kutatási adatokat fürkészik, amelyekből mostanában szinte minden hétre jut egy, sőt több. Legutóbb a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) tette közzé mérése eredményeit, amelyekből az UNIAN hírügynökség jóvoltából megtudhattuk, hogy amennyiben 2018 áprilisának közepén rendezik az elnökválasztást, Petro Porosenko hivatalban lévő elnök csak a negyedik helyen végzett volna. Az élen továbbra is Julija Timosenko áll, akit a választások első fordulójában a megkérdezett biztos szavazók 16,1%-a támogatna. Őt a felmérés értelmében két radikális beállítottságú induló követi: Anatolij Hricenko volt védelmi miniszter (12,7%) és Oleh Ljasko (12,2%). Petro Porosenko 12,2%-os támogatottsága így csak a 3-4. helyre elegendő. A további sorrend: Volodimir Zelenszkij (10,8%), Szvjatoszlav Vakarcsuk (9,6%), Vagyim Rabinovics (8,8%), Jurij Bojko (8,6%), Andrij Szadovij (3,3%), Dmitro Jaros (2,9%).

A szociológusok utánaszámoltak annak is, hogy a fentiek fényében miként alakulna a választás eredménye a második fordulóban. Az UNIAN szerint a számok e tekintetben sem kedveznek Porosenkónak, aki nemcsak Timosenkóval, hanem jó néhány további meghatározó ellenfelével szemben is alulmaradna, ha mégis továbbjutna az első fordulóból.

A felmérési mutatók fényében elmondható, hogy Julija Timosenko jókor és a megfelelő hangnemben erősítette népszerűségét a cukrászok köszöntésével, míg Petro Porosenkónak egy jelentősebb produkcióval kellene előrukkolnia ahhoz, hogy javítson mostani pozícióin.

zzz