A Mazsihisz nem hagyja magára a határon túli magyar és magyar zsidó közösséget

2018. május 29., 21:09 , 906. szám

Második alkalommal szervez zsidó napokat Beregszászban a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) közösen Magyarország Beregszászi Konzulátusával, a beregszászi Shalom Alapítvánnyal, Beregszász város önkormányzatával és a Rákóczi-főiskolával, valamint a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezettel június 7–10. között. A tervezett négynapos kulturális programról – amelynek keretében sor kerül majd koncertekre, beszélgetésekre, zsidó ízek és kóser borok kóstolójára – Szilágyi Mátyás beregszászi magyar főkonzul, Heisler András, a Mazsihisz elnöke és Deák Andrea főszervező, a Mazsihisz Elnöki Kabinetjének munkatársa, a Határtalan kultúra program vezetője tájékoztatta a sajtót a beregszászi magyar konzulátus épületében.

Szilágyi Mátyás főkonzul elmondta: „Kárpátalja a magyar zsidó emlékezetben az eltűnt, elpusztított, autentikus zsidóság otthonaként él, amely számtalan elnémult zsidó történet születési helye és temetője, a mindennapok magyar kultúrájának is elsüllyedt szigete.” A főkonzul hangsúlyozta, hogy a magyar kormányzat szeretné elérni, hogy a kulturális életben a magyarországi zsidó kultúra gyöngyszemei az őket megillető elismertségnek örvendhessenek, amelynek egyik állomása a Kárpátaljai Zsidó Napok megszervezése, amelyben támogatói, társszervezői szerepet vállalt a beregszászi konzulátus. Szilágyi Mátyás felsorolta mindazokat a szervezeteket és vállalkozásokat, amelyek ugyancsak társszervezőként csatlakoztak a kulturális program megvalósítóihoz, illetve az esemény médiapartnereit, közöttük a Kárpátalja hetilapot.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke elmondta, hogy a kelet-közép-európai régióban Magyarországon kívül nagy zsidó közösség a történelmi események következtében nincs. Az általa képviselt közösség számára ez történelmi felelősséggel jár, és ennek megfelelően már évek óta próbálnak kapcsolatokat kialakítani azokkal a területekkel és magyar ajkú zsidó közösségekkel, amelyek Magyarország határai mellett élnek. Ennek a projektnek a lelke Deák Andrea, aki már négy éve szervezi a Kolozsvári Zsidó Napokat és most másodszor szervez hasonló rendezvénysorozatot Beregszászban is – fejtette ki a Mazsihisz elnöke, aki annak a kapcsán, hogy miért fontos ez nekik, kijelentette: „Úgy gondoljuk, hogy ha másokkal megismertetjük a saját és a közösen alkotott értékeinket, ezzel közvetlenül az antiszemitizmus, a rasszizmus ellen is tudunk egy lépést tenni.” Majd végül köszönetet mondott a társszervezőknek, kiemelve a magyar kormány és a konzulátus segítségét, akik nélkül nem tudták volna megszervezni a programot.

Deák Andrea főszervező részletesen ismertette a 2. Kárpátaljai Zsidó Napok programjait: A megnyitóra június 7-én kerül majd sor Beregszászban a Zrínyi utcai zsinagógában, magyar idő szerint 19 órai kezdettel, ott a határtalan kultúra jegyében kolozsvári művészek egy csodálatos zenei élménnyel ajándékozzák majd meg az érdeklődőket. A program részeként Joseph Vasser Bécsben élő festőművész – akinek a nagyapja híres ügyvéd volt Beregszászban – egy csodálatos festménnyel ajándékozza meg a beregszászi zsidó közösséget. Június 8-án 16 órától a világhírű Nógrádi Gergely főkántor ad a tavalyi nagysikerű előadása után egy újabb, nem mindennapi zenei élményt nyújtó koncertet a beregszászi zsinagógában. Szombaton (június 9-én) a Rákóczi-főiskolán a Chagall Klezmer Bandnek és Havas Judit előadóművésznek lesz egy Klezmermese felnőtteknek című programja 16 órától, illetve aznap este nyolc órától a felvidéki származású Takács Nikolas és Pál Dénes ad koncertet Beregszász főterén. Végül június 10-én, vasárnap délután két órától a beregszászi főiskola aulájában ismerkedhetünk a zsidó gasztronómiával, kóstolhatunk hozzá kóser borokat, miközben egy négytagú tangóharmonika-zenekar játszik majd. Majd este hét órától Korcsolán Orsolya hegedűművész és barátai adnak egy koncertet Nyáresti kamarazene címmel. A rendezvények ingyenesek, ahová minden érdeklődőt nagy szeretettel várnak.

Badó Zsolt