A kormánypárti politikusok kapják a támogatások kétharmadát

2018. június 15., 14:48 , 909. szám

Az elmúlt 10 évben a társadalmi és gazdasági fejlesztésre szánt támogatás kétharmadát olyan régiók javára osztották el, ahol a helyi hatóságok közel állnak a kormánykoalícióhoz – írja az Ekonomicsna Pravda.

A regressziós elemzés megerősítette a politikai befolyás létezését a szubvencióknak a régiók közötti elosztásában.

„Ha a megyei tanács képviselőinek többsége a Legfelső Tanácsbeli koalíciót alkotó pártokhoz tartozott, az az ennek a megyének a társadalmi és gazdasági fejlesztésére kiutalt szubvenció összegét fejenként 31,69 hrivnyával növelte” – állítja a cikk.

„Továbbá a parlamenti vagy helyhatósági választások Ukrajnában fejenként 52,73 hrivnyával növelik a szubvenció mértékét” – teszi hozzá a szerző.

„Az elmúlt tíz évben a »narancssárga«, a »fehér-kék« és az »új« politikusok mintegy 20 milliárd hrivnyát, vagyis a szubvenció teljes összegének kétharmadát fordították »saját« megyéik támogatására” – derül ki a cikkből.

Az Ekonomicsna Pravda emlékeztet, 2005-ben alkalmazták először a társadalmi és gazdasági fejlesztési támogatást. A támogatások összege 2007 és 2017 között 28,4 milliárd hrivnyát tett ki. 2006-tól a politikusok belátásuk szerint osztották el a szubvenciókat.

A portál felidézi, hogy Olekszandr Daniljuk néhány napja menesztett pénzügyminiszter kijelentette, nyomást gyakoroltak rá, hogy támogassa a régiók társadalmi és gazdasági fejlesztését célzó szubvenciós programot.

„Emberi nyelvre lefordítva ez pénzosztás az egyéni körzetekből megválasztott képviselők projektjeinek támogatására. Ez politikai korrupció, a nép nyelvén »grecska«” – jelentette ki akkor a tárcavezető.

(epravda.com.ua/Kárpátalja)