Két hónapon belül elindulhat a közvetlen Munkács–Budapest járat

2018. június 20., 21:11 , 910. szám

Az Ukrzaliznicja állami vasúttársaság azt tervezi, hogy nyár végéig útjára indulhat a Munkácsot a magyar fővárossal, Budapesttel összekötő járat az európai keskeny nyomtávú sínpályán – jelentette a Zakarpattya Online Jevhen Kravcovnak, a vasúttársaság megbízott vezérigazgatójának Facebook-bejegyzése alapján.

Ebből a célból Munkácson, 500 méterre a város vasútállomásától megkezdik egy külön peron építését az 1435 mm-es szabványú sínpár mellett.

„Jelenleg egyeztetjük a pojektet, ezzel párhuzamosan dolgozunk a vonat menetrendjén és a viteldíjon” – tette hozzá Kravcov a közösségi oldalon.

Tájékoztatása szerint az új vonattal hat óra alatt lehet majd eljutni Budapestre. A szerelvény 383 km-es útja során Magyarország területén érinti majd Nyíregyházát és Debrecent.

A portál által közzétett ábra értelmében a vonatjegy becsült ára I. osztályon 1043,62 hrivnya, II. osztályon 711,84 hrivnya lenne.

Kravcov elmondta azt is, hogy az ukrán vasúttársaság mintegy 40 km-nyi európai nyomtávú vasúti pálya rendbehozását tervezi, miáltal a jövőben keskeny nyomtávú vasúti összeköttetést teremtenek Szlovákiával, Csehországgal és az Európai Unió más országaival.

A Zakarpatya Online emlékeztet, hogy a Munkácsot Budapesttel összekötő járat elképzelése nem új keletű, elindítására Volodimir Omeljan infrastrukturális miniszter még 2017-ben ígéretet tett.

(zakarpattya.net.ua/Kárpátalja)