Moszkal Szuprunt tette felelőssé 18 súlyosan beteg kárpátaljai életéért

2018. július 20., 19:34 , 914. szám

Kritikus helyzet alakult ki a megyében az Egészségügyi Minisztérium hibájából a végstádiumú veseelégtelenségben szenvedők gyógyszerellátása terén – jelentette ki Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója a megyei állami adminisztráció sajtószolgálata által közzétett nyilatkozatában, amelyet az UNIAN hírügynökség idéz.

A nyilatkozat szerint a megyében 18 beteg szorul vesepótló terápiára peritoneális dialízissel. Ezek a páciensek nem élhetnek a szükséges egészségügyi készítmények nélkül, amelyeket az Egészségügyi Minisztérium (MOZ) szerez be a költségvetési programok keretében, illetve a megyei költségvetés terhére. 
Moszkal szavai szerint Kárpátalja megye mostanáig csak a 2016. évi fogyóeszközöket kapta meg a gyógyszerekhez. A megyei költségvetésből megvásárolt egészségügyi készítmények legfeljebb augusztus 1-jéig elégségesek.
„Ez év végéig és a következő esztendő első negyedévére Kárpátalja közel 3,7 millió hrivnyát igényel a peritoneális dialízishez szükséges fogyóeszközökre. Több ízben fordultunk a MOZ-hoz, kérve a szükséges céltámogatások kiutalását a megyének, a legutóbbi írásos igénylés ez év május 30-án lett elküldve. Azonban a MOZ hivatalos weboldalán nincs semmilyen információ a szükséges készítmények beszerzési eljárásának megindításáról, és a munkatársaik telefonon megerősítik, hogy valóban nincs folyamatban a fogyóeszközök beszerzése” – tette hozzá a megye kormányzója.
Közölte azt is, hogy a szükséges gyógykezelés nélkül a 18 kárpátaljai beteg gyors halálra van kárhoztatva.
„Ily módon megyénk újra humanitárius katasztrófa szélére sodródott az Egészségügyi Minisztérium vezetőinek tehetetlensége, felelőtlensége és mélységes szakszerűtlensége miatt. Az ismételt emlékeztetőknek és a MOZ-hoz intézett hivatalos fellebbezéseknek a gyógyszerekkel kapcsolatos kritikus helyzetről nincs semmilyen hatásuk. Ezért nyilvánosan figyelmeztetem Uljana Szuprun megbízott minisztert, hogy teljes egészében ő viseli a felelősséget 18 súlyosan beteg kárpátaljai életéért” – jelezte Moszkal.

(unian.ua/Kárpátalja)