DSZNSZ: Már több mint 770-en fulladtak vízbe, minden tizedik áldozat gyermek

2018. augusztus 6., 09:51 , 916. szám

Az év eleje óta 774-en fulladtak meg az ország vizeiben, köztük 79 gyermek – jelentette augusztus 5-én este a Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálata (DSZNSZ) nyomán az Ukrajinszka Pravda.

„Csupán az augusztus eleje óta bekövetkezett fulladásos esetek száma meghaladja a húszat, a halottak közül jó néhány gyermek. Az év eleje óta az ország vizeiben 774 ember vesztette életét, köztük 79 gyermek. Ugyanakkor 577 embert, köztük 105 gyermeket sikerült megmenteni” – közölte a DSZNSZ.

Az állami szolgálatnál jelezték azt is, hogy a forróság „jelentősen befolyásolja a vízi halálesetek statisztikáját”.

A leghatásosabb megelőző módszer a víz melletti pihenés közben bekövetkező tragédiák elkerülésére a polgárok óvatossága és a felelősségteljes viselkedése.

„Pihenni és fürödni csak a speciálisan felszerelt strandokon lehet, ne ugorjanak a vízbe ismeretlen helyen, ne hagyják felügyelet nélkül a gyerekeket a víz közelében és ne engedjék, hogy egyedül látogassák a helyi tavakat és folyókat. Ne ússzanak be messzire, soha ne ússzanak egyedül – különösen, ha nem bizonyosak a saját erejükben –, ne menjenek a vízbe ittasan. Ne közelítsék meg a közelben elhaladó hajókat, jachtokat és csónakokat” – tanácsolják a DSZNSZ szakemberei.

A javaslat szerint fürdőzéskor a víz hőmérséklete ne legyen alacsonyabb 17 foknál, és ne tartózkodjanak a vízben 20 percnél tovább, kezdjék 3-5 perccel, majd alkalomról alkalomra növeljék a vízben töltött idő hosszát.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)