A Kárpátaljáért aggódó lembergi hazafi levelét megírta

2018. augusztus 11., 12:53 , 917. szám

Levélben fordult az államfőhöz, a miniszterelnökhöz és az infrastrukturális miniszterhez Kárpátalja közlekedési és határ menti infrastruktúrájának fejlesztését sürgetve Andrij Szadovij lembergi (Lviv) polgármester, aki múlt héten Ungváron járt – jelentette a censor.net.ua a 24 Kanal nyomán. A politikus igen szimpatikusan fogalmazva láttatta írásában a Kárpátalját sújtó közlekedési-infrastrukturális problémákat, ám amikor le kellett vonnia a következtetéseket, csak előbújt az ellenzéki, kormányzatellenes báránybőr alól a nacionalista farkas.

Lássuk mindenekelőtt az ominózus írást!

„Krím ideiglenes elvesztése után ez a régió Ukrajna alternatív gyógyhelyévé válhatna. De Harkiv vagy Kijev lakóinak kényelmesebb eljutnia Hur­ghadába vagy Mallorcára, mint Beregszász termálvizeihez vagy Kosztrino (Csontos) sífelvonóihoz” – hangsúlyozta Andrij Szadovij.

A polgármester levele kitér arra is, hogy több mint két éve nincs légi összeköttetés Kárpátalja és Ukrajna, valamint a világ között. Az infrastrukturális minisztérium és az Ukraeroruh ez idő alatt nem tudták telepíteni Ungvár repülőterén a megfelelő biztonsági fény- és jelzőberendezéseket, és hitelesíteni azt az európai uniós követelményekkel összhangban, ami feltétele annak, hogy meghosszabbítsák a Szlovák Köztársasággal érvényben lévő megállapodást, amely lehetővé teszi az ukrán repülőgépek számára, hogy le- és felszálláskor berepüljenek a szomszédos ország légterébe – tudhattuk meg.

Szadovij felhívja a figyelmet, hogy a Kárpátalját Ukrajnával és Délkelet-Európával összekötő egyetlen országút, az M06-os nem bírja a megterhelést, torlódások nehezítik a haladást. A hágókon átvezető további három út, bármennyire furcsa is, valójában csak Kárpátalja oldaláról van szánalmas állapotban – teszi hozzá.

A beszkidi vasúti alagút idei átadása után Kárpátalja az intercity vonatok elindítását várta, amelyek részben enyhíthetnék a logisztikai feszültséget a régióban. De ez még nem történt meg. Az utazás vonattal Ungvárról Kijevbe ma több mint 12 órát vesz igénybe – mutat rá a politikus.

A „vízummentesség” és a szabadkereskedelem bevezetése óta egyetlen új határátkelőhely sem nyílt az egész nyugati határon, a meglévők felújítására az EU által kiutalt pénzek pedig részben nem lettek felhasználva, és vissza voltak utalva – sorolja a problémákat a levél.

„Ez a helyzet táplálja a központi hatalommal szembeni elégedetlenséget és a szeparatista hangulatok erősödését a lakosság körében – Kijev adminisztratív melléfogásai gyakorlatilag veszélyeztetik a nemzetbiztonságot Kárpátalján. Ezért felszólítom az ország legfelső vezetőit, hogy cselekedjenek és javítsanak a helyzeten” – írja Andrij Szadovij.

Az olvasó talán elcsodálkozik rajta, hogy egy nyugat-ukrajnai politikus, aki mindössze néhány órát töltött régiónkban, ilyen világosan átlátja Kárpátalja közlekedési problémáit. Valójában nem kellett a dolgok szövetén átlátó géniusznak lenni az ország vezetőihez címzett levél megírásához, hiszen megyénk mindenkori vezetői gyakorlatilag Ukrajna megalakulásának pillanatától ugyanazokkal a problémákkal és kérésekkel bombázzák Kijevet, jobbára hiába.

Az olvasó ezzel együtt talán már szimpatikus, államférfiúi éleslátással megáldott fickóként könyvelte el magában a lembergi polgármestert, aki szívén viseli a problémáinkat, és oly határozottan bírálja a jelenlegi kormányzatot, amikor értetlenül meg kellett torpannia a híradás utolsó bekezdésénél: miért emlegeti ez az ember a szeparatista hangulatok erősödését, miért ír olyanokat, hogy veszélyben a nemzetbiztonság Kárpátalján? Hiszen mindenki tudja, itt a magyarok akkor sem vonultak az utcára tiltakozni, amikor évekig nem hagyták nekünk, hogy felépítsük a vereckei honfoglalási emlékművet. Akkor sem demonstráltunk, amikor elcsalták a 2002-es parlamenti választások eredményét, és nem a magyarság képviselője került az ukrán törvényhozásba, vagy amikor 2007-ben elvették tőlünk a lehetőséget, hogy érettségi vizsgát tegyünk az anyanyelvünkből. Még az oktatási rendszerünket ellehetetlenítő új ukrán oktatási törvény ellen is békés aláírásgyűjtéssel fejeztük ki a nemtetszésünket.

Pedig annak, hogy Andrij Szadovij szeparatizmust emleget Kárpátalja vonatkozásában, igen egyszerű a magyarázata: ez a joviális férfiú valójában nem más, mint a jobboldali Szamopomics párt első embere. A Majdant követő 2014-es választásokon 33 képviselőt juttattak a törvényhozásba, s frakciójuk csatlakozott az előző elnököt, Viktor Janukovicsot menesztő erők nagykoalíciójához. Bár később politikai természetű nézeteltérések miatt kiváltak a Porosenko államfőt és a kormányt támogató koalícióból, a jobboldali beállítottság és a nemzetféltő attitűd megmaradt. Ilyen egyszerű a magyarázata annak, hogy egy politikus bírálja a magát egyébként nagyon hazafiasnak tartó jelenlegi kormányt, miközben kárpátaljai szeparatizmust emleget.

Kedves Olvasó! Amikor politikusaink néhány hét múlva hazatérnek a nyaralásból, kezdetét veszi Ukrajnában az elnök- és parlamenti választási kampány. Ennek egyik következményeként valamennyi népvezér, nemzetépítő, vátesz és politikai guru elmondja majd a véleményét a kárpátaljai helyzetről, sőt a legtöbben személyesen is felkeresnek bennünket, nehogy elkerülje a figyelmünket a mondandójuk. Egy-két kivételtől eltekintve minden keletről érkező szidni fogja a jelenlegi elnököt és a kormányzatot, bennünket meg – vagy magyarként, vagy kárpátaljaiként – jól leszeparatistáznak majd (még szerencse, ha ennyivel megússzuk). Merthogy nagyon úgy fest, a következő választások egyik sajátossága az lesz, hogy mindenki jobbról igyekszik majd előzni az elnököt és a kormányt, vagyis a hazafiaknál is hazafiabbak és harciasabbak akarnak lenni. Azért ne adjuk fel még a reményt – bármennyire halovány is –, hogy akad majd egy politikai erő, amely hallgatva a józan ész szavára, nem tartja összeegyeztethetetlennek a hazafiságot és a demokráciát, vagyis nem zárja ki, hogy be lehet tartani a kisebbségek jogait a nemzetállam építése közben.

(zzz)