Nem kötelező a jótékonykodás az egészségügyi intézményekben

2018. augusztus 11., 19:02 , 917. szám

Az Egészségügyi Minisztérium arról igyekszik meggyőzni a lakosságot weboldalán, hogy az egészségügyi intézményeknek nyújtott jótékony hozzájárulás csak önkéntes alapon történhet – írja a 24.tv.ua.

Vagyis az adományozás nem kötelező, bár nem is tilthatja meg senki a jótékonykodást. Minden ember maga dönt arról, mire áldozza a pénzét.

Ha valakit kényszerítenek az adakozásra, panasszal fordulhat:

– a főorvoshoz;

– az intézményt irányító testülethez: a helyileg illetékes megyei egészségügyi főosztályhoz vagy igazgatósághoz (http://moz.gov.ua/regionalni-upravlinnja);

– a bűnüldöző szervekhez.

A hozzájárulás kötelezővé tétele, kikényszerítése adminisztratív felelősségre vonással jár – emlékeztet a 24.tv.ua és a tárca.

A jótékonysági hozzájárulások átláthatóvá tétele érdekében az Egészségügyi Minisztérium kötelezte az egészségügyi intézményeket, hogy számoljanak be a magán- és jogi személyektől gyűjtött jótékonysági hozzájárulásokról. 2018. január 1-jétől minden egészségügyi intézmény negyedévente köteles beszámolni a befolyt pénzeszközökről és felhasználásuk irányairól az intézmény hirdetőtábláján, weboldalán (ha van), a megyei egészségügyi főosztály vagy igazgatóság weboldalán. A pácienseknek tudniuk kell, mekkora összeget gyűjtött össze az adott egészségügyi intézmény, és milyen célokra – gyógyszerek, fogyóeszközök, egészségügyi berendezések stb. – fordították a pénzt.

Az Egészségügyi Minisztérium levélben figyelmeztette e követelmények betartására a helyi állami adminisztrációk egészségügyi alegységeinek és az egészségügyi intézményeknek a vezetőit – olvasható a tárca weboldalán.

(24.tv.ua/moz.gov.ua/Kárpátalja)