Beregsomiak az elfeledett múlt nyomában

Olvasói levél

2018. augusztus 14., 13:37 , 917. szám

Tartalmas honismereti kiránduláson vett részt a KMKSZ Beregsomi Alapszervezetének egy csoportja múlt szombaton.

A 42 fős csoport 2018. augusztus 11-én reggel indult útnak, felfedezni a történelmi múltat idéző kárpátaljai emlékhelyeket. A társaság segítségére volt ebben Nagy Nikoletta történész, aki idegenvezetésével igyekezett színesebbé és érdekfeszítőbbé tenni a történelmi kalandozás különböző állomásait.

Első utunk a nevickei várhoz vezetett, ahol megcsodálhattuk az évszázadokon át jelentős védelmi célokat szolgált erődítmény romjait. Innen továbbhaladva az ungvári várhoz érkeztünk, ahol nemcsak megtekinthettük a várban található Megyei Honismereti Múzeum kiállításait, de megismerkedhettünk a vár történelmének magyar vonatkozásaival is.

Következő úti célunk a munkácsi vár volt, amelynek falai közül visszaköszönt ránk a magyarság ezeréves múltja, és a bevehetetlennek bizonyult vár történeteit hallva őszinte büszkeséggel töltött el bennünket, hogy magyarnak születtünk egy ilyen gyönyörű vidéken. Utunk folytatásaként, délután a beregszentmiklósi várkastélyban sétálva aztán olyan érzésünk támadt, mintha még mindig itt élne közöttünk a grófnő Zrínyi Ilona, aki itt találkozott először későbbi második férjével, a kuruc hadvezér Thököly Imrével.

Honismereti túránk helyszínei közül nem maradhatott ki a Szolyvai Emlékpark sem, ahol könnyes szemmel emlékeztünk meg vidékünk hányatott sorsú magyarságának tragikus eseményéről, a málenykij robotról és annak áldozatairól.

Kirándulásunk utolsó helyszínén, a Beregvári Szanatórium területén tehettünk kellemes sétát, majd miután megcsodáltuk a park ékességének számító Schönborn-kastélyt, mindannyian felfrissültünk a legenda szerint fiatalító képességekkel rendelkező forrás vízétől.

Természetesen egy nap nem elég arra, hogy bebarangoljuk azt a számos történelmi helyszínt, amely a magyarság számára jelentőségteljes tartalommal bír Kárpátalján, ám mégis mindannyian elégedetten, rengeteg ismerettel és új élményekkel gazdagodva tértünk haza.

Hálás köszönetünket fejezzük ki a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek az anyagi támogatásáért, illetve a KMKSZ Beregsomi Alapszervezete szervezőinek közreműködésükért, mert nélkülük ez az élménydús kirándulás nem jöhetett volna létre.

Nagy Nikoletta,
a KMKSZ Beregsomi Alapszervezetének titkára