Találkozások, sztárfellépők és tűzijáték...

XXII. Hazahívogató Falunap Szalókán

2018. augusztus 15., 15:36 , 917. szám

Huszonkettedik alkalommal szervezett Hazahívogató Falunapot augusztus 12-én az ungvári járási Szalókán a helyi KMKSZ-alapszervezet és a községi tanács. A Tisza-parti kisközség hagyományőrző rendezvényére rendszeresen meghívják a faluból elszármazottakat, illetve a községgel baráti kapcsolatokat kiépítő települések küldöttségeit. Az idei falunapra augusztus 12-én került sor, és a hagyományoknak megfelelően emlékezéssel kezdődött, majd számos szórakoztató programmal folytatódott.

A Szalókai Kultúrház egyik termét évente egy napra, a falunap idejére néprajzi kiállítássá alakítják Ráti Éva vezetésével, ahol régi használati tárgyakkal, képekkel, bútorokkal igyekeznek bemutatni a település múltját. A falunap hagyományosan a néprajzi kiállítás megnyitásával vette kezdetét. Bíró Sándor, Szalóka polgármestere elmondta, hogy a falunap rendezvényeinek keretein belül ezt az ideiglenes kiállítást fenn akarják még tartani, mert a közösség régi álmát, a tájházat még nem sikerült megvalósítani. Addig is alkalmas a tárlat arra, hogy bemutassa, mivel is foglalkoztak a régi időkben a szalókaiak.

Kovács Edit, a KMKSZ Szalókai Alapszervezetének elnöke külön köszöntötte az anyaországból, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagyhalászról, a Baranya megyei Pellérdről, a Nógrád megyei Somoskőújfaluból és Győrből érkezett vendégeket, megköszönve a testvértelepülések támogatását. Köszöntötte a faluba hazalátogatott egykori szalókaiakat is. Az eddigi falunapokra Budapestről minden évben hazalátogató Terjék Béla, aki még a ’40-es években költözött el a faluból, idén megromlott egészségi állapota miatt nem lehetett jelen a kiállítás megnyitóján – az ő jelenlétét hiányolták a szervezők.

Az ünnepi istentiszteletre hívó harangszó szüneteiben tárogatómuzsika szólt a helyi református templom tornyából ifj. Fekete Miklós tárogató- és klarinétművész jóvoltából. A templomban Szalóka szülötte, Soós Zsolt lelkipásztor hirdette Isten igéjét, majd még a templomban az Ivaskovics József vezette Credo Verséneklő Együttes koncertje következett. A Credo minden tagja személyesen is kötődik Szalókához, ők ezúttal megzenésített hazafias verseket énekeltek.

A falunap résztvevői a templomból a köztemetőbe vonultak, a sztálinizmus áldozatainak emlékművénél Bátori József, a KMKSZ megyei tanácsi képviselője, az Ungi Református Egyházmegye főgondnoka beszélt az ukrajnai aktuálpolitikai helyzetről, az ukrán kormányzatnak azokról az intézkedéseiről és terveiről, amelyekkel fel akarják számolni Kárpátalján a magyar közösségeket, a magyarellenes provokációkról és hangulatkeltésről.

Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke az Ungvári járás emblematikus rendezvényének nevezte a Szalókai Hazahívogató Falunapot, hisz az első ilyen jellegű rendezvény volt vidékünkön, amelyet 23 éve – egy év kihagyással – minden év augusztusában megszerveztek. Kuriózum az is, hogy egy ilyen falunapi rendezvényen nem feledkeznek meg a település múltjáról, történelmének meghatározó eseményéről. Az elnök asszony emlékeztetett arra, hogy a sztálini önkény 54 szalókai áldozatával együtt mintegy 30 ezer magyar férfit veszített el kárpátaljai magyar közösségünk. „De ennél még többet vesztettünk. Egy polgári világ, egy európai nemzeti keresztény értékrend tűnt el az önkény évei alatt, módszeresen szüntetve meg a társadalom addigi pilléreit” – hangsúlyozta Balogh Lívia.

A Nógrád megyei Somoskőújfaluból érkezett Murányi Sándor elmondta: „Ma már a templomtoronyból szóló hazahívogató tárogatószó mellett egyre inkább itthontartogató tárogatószóra is szükség van. Mert hogy hazajönnek, akik elmentek, az rendben van, de akik itt laknak, azokat meg itthon kell tartani, és nem csak tárogatószóval.” Az ünnepi beszédeket követően a jelenlévők megkoszorúzták a sztálinizmus áldozatainak emlékművét, az I. világháborúban elesett hősi halottak emlékoszlopát, Ruszka Elek egykori református lelkésznek, valamint a falunapok elindítóinak, a község jeles szülötteinek, dr. Soós Kálmánnak és Orosz Kálmánnak a sírját. A koszorúzás alatt a Szalókai Református Énekkar az alkalomhoz illő dalokat énekelt.

A község új büszkesége az anyaországi testvértelepülés, Nagyhalász támogatásával a Szalóka központjában nemrég felépült szabadtéri színpad, ahol folytatódtak az események az ünnepi ebédet követően.

Bíró Sándor polgármester a szabadtéri színpadon nyitotta meg az ünnepi kulturális műsort.

A vendégek közül köszöntötte az ünneplő szalókaiakat és a hazalátogatókat Viktor Mikulin, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal elnökhelyettese, aki elmondta, hogy Szalókára ő is hazajött, hisz a szomszédos Bakos községben nőtt fel. Biztosította a szalókaiakat, hogy a megyei tanács tagjainak többsége és a megye jelenlegi vezetői is egyetértenek abban, hogy minden egyes kárpátaljai gyermeknek joga van anyanyelvén tanulni az iskolában.

Kuti László, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának ideiglenes ügyvivője elmondta, hogy Szalóka 1996-ban egy igazi, komoly mozgalmat indított el azzal, hogy az első falunapot megszervezte, azóta szerte Kárpátalján a magyar falvak falunapokat rendeznek, de fontos lenne, hogy ők is megemlékezzenek arról, aki az elsőt megcsinálta.

Köszöntötte a jelenlévőket Ráti Éva, az Ungvári Járási Állami Közigazgatási Hivatal elnökhelyettese, aki a Nagydobronyi Református Líceum egykori igazgatójaként részt vett sok szalókai, ma már fiatal felnőtt nevelésében. Majd a Baranya megyei Pellérd község polgármestere, Tajti Zoltán szólt, aki a rendezvény kihangosításához szükséges felszerelést biztosította más színpadtechnikai eszközökkel együtt, továbbá az ő, valamint pellérdi vállalkozók támogatásának köszönhetően jutottak el a falunapra a magyarországi sztárfellépők.

Orosz Károly Zsolt, Nagyhalász polgármestere végezetül leleplezte az új szabadtéri színpadra felszerelt táblát, amely arról tájékoztat, hogy Nagyhalász Város Önkormányzatának támogatásával, a nagyhalászi PÁPA-ÉP Kft. kivitelezésében készült.

A kulturális műsorban ügyesen szavalt és énekelt az óvodás Somogyi Dorina, majd két tehetségesen éneklő fiatal, ifj. Halász Zoltán és Katona Bianka is a közönség elé lépett.

A helyi óvodások műsorában volt diszkótánc, polka és nagymamatánc is.

Nagy sikert arattak a Szalókai Kultúrház Junior és Szikra tánc­csoportjai. Ugyancsak nagy tapsot kapott a Szernyei Selyemfonál néptánccsoport, akárcsak a Téglási Kultúrház műkedvelő együttesei és az ugyancsak téglási Pergettyű citerazenekar. A rendezvényen ezúttal is volt szépségverseny és tombola sok-sok nyereménnyel.

A gyerekek számára volt óriáscsúszda, trambulin, légvár, körhinta, vattacukor és sok más érdekes program, a felnőttek számára pedig a találkozások jelentették a legnagyobb élményt, de idén is voltak bátor vállalkozók, akik jutalmakért cserébe felmásztak az akadályfa tetejére.

Végül jöttek a magyarországi sztárfellépők, Tajti Zoltán polgármester zenélt és énekelt, őt a Pécsi Nemzeti Színház művészei, Varga Ildikó és Götz Attila követte, akik ismert operettslágereket énekeltek, közben Götz Attila vicceivel nevettette meg a jelenlévőket.

Igazi bulihangulatot teremtett a Tesók együttes, akik a Nóta TV fiatal tehetségei, majd a Sláger TV sztárjai, a Tajtiboy együttes következett, akik ugyancsak pörgős mulatós zenével szórakoztatták a szalókai közönséget és mindazokat, akik a falunapra Szalókára látogattak. Éjfélkor látványos tűzijáték szakította meg a fergeteges bulit, majd hajnalig folytatódott az utcabál.

B.Zs.