A Munkács FC labdarúgó-akadémia csapata győzött

2018. augusztus 22., 09:19 , 918. szám

A 16 legjobb kárpátaljai utánpótlás-nevelő egyesület és sportiskola, három kijevi csapat és a Debreceni Labdarúgó-akadémia Tarpai Alközpontjának U 13-as csapatai, azaz 2006-os születésű, 12 éves kis labdarúgók mérhették össze felkészültségüket és tudásukat, a Magyarország Beregszászi Konzulátusa által megrendezett első Szent István-kupán.

Jánosiban, a Barna György Stadionban húsz csapat, összesen 240 U 13-as korosztályhoz tartozó játékos kezdte meg a küzdelmet a Szent István-kupáért augusztus 19-én. Két pályán a beregszászi járási labdarúgó-bajnokság tizenkét elismert játékvezetője segítette a magas színvonalú lebonyolítást, név szerint: Szimkó András, a két Bíró István, Kata Zoltán, Ihor Zagijev, Pál Géza, Pál Lajos, Vitalij Kobaly, Bohus László, Kocsis István, Sass Ernő és Németh Attila.

A főszervező, Kulcsár Ferenc beregszászi magyar konzul elmondta: amiatt, hogy a verseny megrendezése előtt két héttel hirdették meg az első Szent István-kupát, valamint útlevélproblémák miatt több érdeklődő magyarországi, erdélyi és felvidéki csapat nem tudott Kárpátaljára jönni az idén. Ugyanakkor többek között Viskről, Técsőről, Husztról, Dolháról, Szilcéről, Munkácsról, Szolyváról, Ungvárról és az ungvári járási Baranyában lévő Zinedine Sportközpontból érkeztek csapatok, valamint a házigazda Jánosi csapata is harcba szállt a kupáért. Benevezett a versenybe három Kárpátalján edzőtáborozó kijevi utánpótláscsapat is, valamint a magyarországi Debreceni Labdarúgó-akadémia Tarpai Alközpontjának csapata. A kijevi edzők elismerően nyilatkoztak a minden szempontból profin megszervezett tornáról, ami szerintük nem szokványos Ukrajnában az utánpótlás-korosztályoknak meghirdetett versenyeken. Volt szendvics a megérkezéskor, hideg ásványvíz, párakapu alatt lehetett hűsölni az augusztusi melegben, kiadós ebédet kaptak a Helikon Hotelben a játékosok, valamint edzőik és kísérőik, és ott is alhatott az első napon továbbjutott nyolc csapat, név szerint két ungvári gárda, Tarpa, Munkács, Huszt, Szilce, a baranyai Zinedine és Szolyva csapata.

Végül nagy küzdelem árán a Tarpát kiejtő Munkács FC és az Ungvári Sportiskola csapatát legyőző Szuzirja Szolyva kerültek a döntőbe, amit szervezett csapatjátékuknak és a két nap alatt lejátszott kilenc meccs ellenére is kitűnő erőnlétüknek köszönhetően, a Pákh Sándor Alapítvány által működtetett Munkács FC U 13-as csapata nyert meg. A bronzéremért vívott meccsen végül alulmaradtak a tarpaiak az Ungvári Sportiskola csapatával szemben.

A kupákat és az érmeket a szervezők képviseletében Kulcsár Ferenc magyar konzul, Olekszandr Csehil, a Kárpátaljai Ifjúsági Labdarúgó-szövetség elnöke, Varga Attila, a házigazda Jánosi jegyzője, valamint Bíró Tibor, a Helikon Hotel tulajdonosa, a Beregszászi Járási Tanács képviselője adta át a méltán büszke kis labdarúgóknak és edzőiknek.

A torna legjobb kapusának a Szuzirja Szolyva hálóőrét, Miroszlav Bodnart, legjobb támadónak az Ungvári Sportiskola csapatából Makszim Koliját, a legjobb mezőnyjátékosnak pedig a Munkács FC csapatkapitányát, Vaszil Bundast választották.

A gyerekek egészségéért felelős dr. Nemes László tudósítónknak elmondta, hogy a torna szerencsére két-három orr­vérzést és kisebb horzsolásokat leszámítva komolyabb sérülés nélkül ért véget.

A Kulcsár Ferenc konzul által sportdiplomáciai céllal a tavaszi Petőfi-kupa után megszervezett Szent István-kupa olyannyira jól sikerült, hogy még a vesztes csapatok is jó hangulatban távoztak Jánosiból, mindannyian fogadkoztak, hogy ha lesz rá mód, jönnek jövőre is. Sőt, még több csapat benevezésére lehet majd számítani, ami miatt a lebonyolítás megváltoztatásán is érdemes elgondolkodni a szervezőknek, hisz egyre nehezebben lesz megvalósítható a jelenlegi igazságos rendszer, hogy körmérkőzéses alapon minden csapat játszik minden csapattal.

Badó Zsolt